Mejla

Kicki Sehlstedt

Vårbynätverket är krossat – men våldet kan öka

Försvinner ledningen uppstår ofta konflikter

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Målet som avgjordes på onsdagen i Södertörns tingsrätt är unikt på många plan.
Inte minst för att den ger en sällsynt inblick i ett kriminellt nätverk.

Men
också för att domarna, om de står sig i hovrätten, mer eller mindre raderar ut ett av Sveriges mest kriminella nätverk.

Att domarna är en stor framgång för svensk polis är glasklart. Men om det kommer att leda till mindre våld och kriminalitet är inte lika säkert.
Totalt åtalades 31 personer och 26 av dem fick fängelse – den utpekade
gängledaren Chihab Lamouri döms till 17 år och 10 månader och flera andra ledare får långa fängelsestraff.

I domen från Södertörns tingsrätt målas ett välorganiserat nätverk upp bestående av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby. Åklagaren har via Encrochattarna kunnat belägga att nätverket varit extremt hierarkiskt uppbyggt med en tydlig ledare som ensam bestämt över både medlemmarna, vapen, ammunition, sprängämnen och narkotika.

Ett exempel är när en av springpojkarna vill börja ”beckna”, det vill säga sälja narkotika, så tillfrågas ledaren för att ge sin tillåtelse. I en chatt skriver den utpekande ledaren: ”Vi måste ha disciplin (…) Det starkaste en arme har är disciplin”.

 

Bilden som framkommer är långt från hur förortsgäng beskrivs, då de ofta
framställs som mer löst sammansatta och inte lika stringent organiserade som till exempel de kriminella mc-gängen. Kanske kommer denna syn framöver att behöva omvärderas tack vare den unika inblick i gängvärlden som enchrochattarna gett.

Vad händer då när samtliga i ledande positioner i Vårbynätverket döms till olika
långa fängelsestraff? Kommer domarna innebära mindre våld, kriminalitet och skjutningar?

Tyvärr är det inte säkert. För med den försvunna ledningen och därmed disciplinen uppstår ofta konflikter.

 

Ingågen till Stockholms tingsrätts säkerhetssal.
Ingågen till Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

I en studie från Brå intervjuas poliser som arbetar med gängvåld om vad som
händer när ledande personer försvinner ur kriminella nätverk. De ger en negativ bild. Man menar att nätverken är beroende av starka ledare. Om en ledarfigur ska avtjäna ett fängelsestraff, kan nätverken börja krackelera. I gäng där var och en gör vad de själva vill, uppstår våldsanvändning lättare. Risken är stor för interna stridigheter. Det finns också risk för att de som inte blir ledare startar nya gäng.

Och tillväxten saknas inte. Enligt socialarbetare och andra som jobbar med
ungdomar som rekryteras in i de kriminella gängen blir de allt yngre, i dag är det inte ovanligt att de yngsta springpojkarna är i tolvårsåldern när de börjar utföra tjänster. Det finns många motiv bakom att de unga väljer de kriminella gängen. Kriminella kompisar, brist på alternativ och inte sällan rädsla, att man behöver gängens beskydd då det är en farlig värld de befinner sig i.

 

En annan lockelse är drömmen om det materiella, som man idag också matas med via sociala medier. Några av beslagen i målet utöver narkotika och vapen talar sitt tydliga språk: förutom stora summor i kontanter, en guldhalskedja värd 156 000 kronor och ett antal Rolexklockor värderade till mellan 100 000 och 330 000 kr.

Ingen av de ledarna i Vårbynätverket har på många år redovisat någon laglig
inkomst.

Publisert:

LÄS VIDARE