Mejla

Malin Wollin

Sverigedemokraterna förstår inte historien

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jag tycker synd om Sölvesborg. Det är synd om människorna. Människorna i Sölvesborg.

Att gång på gång se sin hemort flimra förbi i flödet, uteslutande i form av dåliga nyheter. Nästintill overkliga nyheter. En ding ding värld.

Minns ni tidningen? Vi rostade mackor och njöt med smält fett hos min kompis som levde i en Lätt och lagom-familj. Mamma köpte Bregott, mina kusiner åt Flora. På den tiden var det ”Visa mig ditt bordsmargarin och jag ska säga dig inte bara vem du är, men även hur du röstar.”

Nog om smör. Hur de röstar i Sölvesborg vet vi, men det var länge sedan jag hade fingertoppskänslan att koppla partifärg till mat.

En ding ding värld, jag vågar inte ens bildgoogla. Jag minns de våta avtrycken våra mackor gjorde på bilden med de osynliga bröderna eller mannen som skällde på sin fru 1984, fastnade och nu inte kan stänga munnen.

I Sölvesborg styr sedan valet 2018 Sverigedemokraterna tillsammans med M, KD och SoL-partiet. Och nu är det igång!

Hösten rivstartade i mitten av augusti med beskedet att samstyret i Sölvesborg vill ”placera asylsökande utanför kommunen." De vill ”driva ett pilotärende mot staten för att se om de kan tacka nej till att ta emot flyktingar.”

Och sen kom konsten. Kommunen ska ”undvika utmanande samtidskonst när de köper in konst. Detta till förmån för klassisk och tidlös sådan.”

– Om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, förklarade Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden, för Kulturnyheterna.

Ordvalet. Matsalsbordet. Rolf Hans Berg tycker att mens är äckligt, och det får han tycka, det är ett fritt land. MEN DÅ FÅR HAN TYCKA DET HEMMA.

Klassisk och tidlös. Jobbar de mot något slags dumackord? Tror de att klassisk och tidlös konst var klassisk och tidlös när den skapades? Ropade Claude Monet på sin fru ”kom och se vilken klassik och tidlös tavla jag har målat!”.

Och innan vi hann dra efter andan färdigt så kom nästa trångsynta snilleblixt som en rallarsving på listerlandet.

Nu skulle Prideflaggan förbjudas på kommunhusets tak.

Har kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon förlorat något slags vad?

”Jag slår vad om att du inte vågar ge dig på bögarna och kulturen!” skrek någon på en blöt kräftskiva.

Men som hon vågar.

Historielöst och hänsynslöst sätter SD&Co Sölvesborg på kartan där ingen vill bli placerad.

Och det är ju det som är det stora problemet med Sverigedemokraterna. De hävdar att de älskar förr och att de värnar framtiden.

Men faktum är att de aldrig förstår historien och därför aldrig någonsin lär sig av den, och av den anledningen kan de inte göra något för framtiden.

Hur det ska gå med Sölvesborg vet ingen.

Kanske kan de placera kulturälskare och bögar utanför kommunen.


Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg Louise Erixon (SD)

SM i privilegium:

  • En annan som har flyttat ”utanför kommunen” är Madeleine Bernadotte. I senaste numret av Mama berättar hon i en omfattande intervju om mammalivet och hur hon ”vill vara hemma med barnen så mycket som det går.”

Och vinnaren är:

  • Så var det då. Är det någon som har råd att var hemma så är det du, Madeleine. Så jobbigt livspusslet måste vara när det består av en enda bit. 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Malin Wollin

Publisert:

LÄS VIDARE

KULTUR: Konst som utmanar någon kan befria en annan

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Sölvesborg

Louise Erixon