Miljöpartiet

Oredan blir total om Miljöpartiet lämnar regeringen

Av: 

Lena Mellin

KOLUMNISTER

Om Miljöpartiet förverkligar sitt hot att lämna regeringen blir det kaos.

Såvitt man nu kan bedöma tvingas Stefan Löfven avgå som statsminister och Januariavtalet spricker.

Oredan blir i så fall total.

Den parlamentariska utredningen om Sveriges framtida migrationspolitik har gått in på upploppet men den går inte Miljöpartiets väg.

Just nu verkar det som om förslag som regeringens, och riksdagens, minsta parti är högljudda motståndare till, kommer att föreslås. Exempelvis ett tak för den årliga migrationen och att ytterligare skärpa ekonomiska villkor för anhöriginvandring. Det ser just nu ut att samla en majoritet.

Det är alltså inte förvånande att Miljöpartiet på ett extra partistyrelsemöte seriöst diskuterar att lämna regeringen efter sex år. Det som däremot skulle leda till stora konsekvenser är om de går från ord till handling.

Det är inte mycket som gått de grönas väg under åren i regeringskansliet korridorer. Tvärtom har många uppfattat dem som svikare, både på migrationsområdet och när det gäller klimat och miljö.

Själva anser de givetvis att segrarna står på rad, bland annat brukar de framhålla det klimatpolitiska ramverket. Men både de interna och externa kritikerna har lätt att peka på avsteg från de grönas, ofta mycket radikala, ställning på dessa områden.

I kölvattnet av flyktingkrisen 2015 tvingades partiet svälja en rad skärpningar av de svenska reglerna. Likadant ser det ut på miljö- och klimatområdet. Förbifart Stockholm byggs och Bromma flygplats finns kvar, för att nämna några exempel.

Den utlösande faktorn för Miljöpartiets hot är diskussionerna i den migrationspolitiska kommittén som har sitt sista sammanträde i slutet av juli. Men det finns fler orsaker till att Miljöpartiet nu överväger att lämna regeringen.

Ett är Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet utanför Lysekil. Det har gjorts till en politisk fråga, regeringen tog över ansvaret från rättsväsendet. Nyligen sade mark och miljööverdomstolen att de inte såg några hinder, en rekommendation som kritikerna av planen tror betyder att regeringen kommer att säga ja.

En annan fråga gäller utbyggnaden av Arlanda flygplats. I veckan enades en majoritet i riksdagens finansutskott om en fjärde bana. Bara MP, S och V var emot.

Vad talar för att Miljöpartiet stannar i regeringen? Ett argument är såklart att regeringschefen Stefan Löfven tar intryck av hotet och styr in på en väg som är mer acceptabel för de gröna.

Ett annat är att partier mycket sällan lämnar en regering. I Sverige har det inte hänt, om jag minns rätt, sedan 1950-talet. I början av 1990-talet lämnade dåvarande C-ledaren regeringen i protest mot bygget av Öresundsbron. Men hans parti blev kvar.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Isabella Lövin.

Ytterligare ett skäl för att MP inte skulle göra verklighet av hotet är att språkrören Isabella Lövin och Per Bolund i spetsen lyckats stilla ilskan med argumentet att MP gör mer nytta i än utanför. Det har hittills bitit.

Vad talar för att de lämnar? Att måttet till sist är rågat, att här går gränsen, både när det gäller migration och miljö. Alice Bah Kuhnke, ledamot av EU-parlamentet, gav uttryck för det häromdagen.

Ett annat är att regeringsmedverkan inte har gynnat MP. Väljarskarorna har tvärtom lämnat partiet sedan de kom in i regeringen och enligt opinionsmätningarna har det förhållandet inte ändrats. Stödet pendlar kring 4-procentsspärren.

Miljöpartiet kan komma att orsaka huvudbry för statsminister Stefan Löfven.

Vad blir resultatet om Miljöpartiet lämnar regeringen. Kaos, skulle jag tro.

Stefan Löfven har röstats fram av riksdagen som statsminister för en koalition med MP, rimligen måste han alltså avgå och jakten på en ny talmansrunda sätta igång. Förra gången, efter valet 2018, tog det 4,5 månader. Det glömmer vi aldrig

Hur en ny regering, med två år kvar till nästa val, i så fall skulle kunna se ut är omöjligt att sia om. Hur som helst skulle jag tro att Jimmie Åkesson inte lär lämna någon möda osparad för att han och Sverigedemokraterna får maximalt inflytande.

Dessutom är det i så fall sannolikt att Januariavtalet också spricker. Det kom till för att Löfven skulle kunna bilda regering. Centern och Liberalerna tog tillfället i akt och trumfade igenom viktiga vallöften i utbyte mot att släppa fram honom som statsminister.

Så vad finns i så fall kvar av dagens politiska stabilitet. om man kan kalla det så? Spillror, varken mer eller mindre

Det som talar för att dramatiken inte blir så stor är att Miljöpartiet inte tänker fatta beslut redan nu om att lämna ringen. Känslorna kan alltså hinna svalna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljöpartiet i krismöte: Överväger att lämna regeringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Lena Mellin

Stefan Löfven

Isabella Lövin

Per Bolund

Regeringen

Jimmie Åkesson