Mejla

Lena Mellin

EU:s nya ledare – en miljötorped

Ylva Johansson ingår i laget som ska införa gränsskatt på koldioxid

KOLUMNISTER

Hon lovar att bli en miljötorped som sätter klimatet högst upp på agendan.

I morgon presenterar kommissionens nya ordförande EU:s nya ”regering”.

Sveriges kandidat är Ylva Johansson, i dag arbetsmarknadsminister (S).

Ursula von der Leyen var helt otippad, ingen hade nämnt hennes namn, när hon strax efter midsommar utsågs till ny ordförande för den mäktiga EU-kommissionen.

Ett par veckor senare presenterade hon sitt arbetsprogram och det var då det framkom att hon tänker bli en miljötorped. Det var givetvis ingen beteckning hon själv använde men klart stod att kampen mot klimathotet nu är det viktigaste EU ska ägna sig åt om Ursula von der Leyen får som hon vill.

I morgon presenterar hon sitt arbetslag, EU-kommissionen. Den brukar lite slarvigt kallas för EU:s regering och har monopol på att lägga förslag till medlemsländerna och till EU-parlamentet.

Von der Leyens arbetsprogram, eller dagordning, är därmed inte vilken lista som helst. Det är det EU kommer att ägna sig åt till 2024, förutom hastigt uppblossande kriser och annat oförutsett.

Morgondagens nyhet handlar alltså inte om vad som ska göras. Utan vilka som ska göra det. Eller snarare, vilka som ska göra vad.

Medlemsländerna har redan nominerat en kommissionär per nation, drygt trettio procent kvinnor. Sveriges kandidat är Ylva Johansson, i dag arbetsmarknadsminister (S).

Det Ursula von der Leyen gör i morgon är att tala om vilka arbetsuppgifter de olika ledamöterna ska ha. Det är först då man kan avgöra vilken tyngd Ylva Johansson får på sitt nya jobb – och om von der Leyen verkligen menar allvar med att bli en miljötorped.

Lite senare kommer Johansson och de andra förhöras av EU-parlamentet. Vissa kommer att ratas för att de är för dåliga, andra kommer att godkännas.

Preliminärt röstar parlamentet ja eller nej till den nya kommissionen 21 oktober. Ylva Johansson, om hon blir godkänd, och de andra tillträder 1 november.

Tillbaka till Ursula von der Leyens arbetsprogram. Hon vill alltså vässa EU:s miljöprofil och i det arbetet kommer Ylva Johansson på ett eller annat sätt bli inbegripen. Bland annat vill von der Leyen att:

  • EU ska, om hon får som hon vill, införa en gränsskatt, även kallad tull, på importerad koldioxid, till exempel plast. Kritikerna menar att hon vill skydda europeiska producenter, anhängarna att hon vill förvandla EU till ett labb för framtida koldioxidproduktion.
  • Hon vill också att EU ska vara klimatneutralt om trettio år, 2050.
  • Koldioxidutsläppen ska minska med minst 50, helst 55, procent, till 2030. Dagens mål är 40.
  • En fond för rättvis ska se till att de som har de sämsta ekonomiska möjligheterna att nå de nya målen får hjälp med pengarna.

Ett gott råd, håll koll på Ursula von der Leyen. Hon ser ut att komma att överraska. Tror jag.

Vem är Ursula?

Ursula von der Leyen tysk politiker som står Angela Merkel mycket nära. Hon har suttit i alla regeringar sedan Merkel blev förbundskansler, de senaste sex åren som försvarsminister.

Hon är ingen blyg viol, bland annat har hon byggt ut barnomsorgen i det katolskt dominerade Tyskland och infört pappamånader i föräldraförsäkringen.

Hon är läkare och har anklagats för att plagiera delar av sin doktorsavhandling. Det ledde dock inte till någon åtgärd.

Hon har sju barn och kommer från delstaten Niedersachsen. Hon är född i Bryssel, hennes pappa var ledamot av EU–parlamentet.

Von der Leyen fyller 61 år 8 oktober.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ursula von der Leyen

Lena Mellin

Alexander Urbom

Ylva Johansson

EU-kommissionen

EU