Mejla

Lena Mellin

Miljöpartiet brottade ner sossarna

KOLUMNISTER

Id-kontrollerna av resenärer från Danmark till Sverige har länge varit en stridsfråga mellan regeringspartierna.
Nu avskaffas de och Miljöpartiet kan kora sig till segrare i den interna dragkampen. Det blir möjligt att komma till Sverige utan giltig leg och söka asyl igen.

Plötsligt i eftermiddag, 31,5 timmar innan genomförandet, meddelade regeringen genom inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) att id-kontrollerna på kollektivtrafik över Öresund avskaffas natten till i morgon.

Förändringen är ett resultat av en långdragen konflikt mellan regeringens båda partier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

De gröna har länge hävdat att id-kontrollerna, som görs på den danska sidan av Öresund, har spelat ut sin roll. De syftade till att minska den strida strömmen av flyktingar och asylsökande som sökte sig till Sverige hösten 2015.

Men i takt med att flyktingarna minskat kraftigt i antal har behovet av id-kontrollerna försvunnit, enligt Miljöpartiet. De, och andra, har hävdat att den enda funktion de numera fyller är att ställa till problem för dem som arbetspendlar över Öresund eller reser vidare från Kastrup till Sverige. Det tar längre tid och är krångligare.

Miljöpartiet har traditionellt en mycket mer generös inställning till flyktingar än Socialdemokraterna. Med de nya reglerna blir det återigen möjligt att ta sig till Sverige från Köpenhamnsområdet utan giltigt id. Det blir alltså lättare att söka asyl i Sverige för dem som lyckas ta sig så här långt norrut.

– Utan oss hade det inte blivit så här, säger en MP-källa.

Men priset för de gröna fått betala är kraftigt skärpta gränskontroller. Anders Ygeman hävdar att polisen sedan ett par veckor tillbaka kontrollerar praktiskt taget alla tågpassagerare som kommer med tågen från Köpenhamn.

Den kontrollen ska fortsätta och för det ska polisen få ytterligare omkring 80 miljoner kronor per år. Men dessutom utökas kameraövervakningen, röntgen av bilar liksom avläsning av fordonens nummerplåtar. Regeringen ska också utreda så kallad gränsnära kontroller som bland annat finns i Nederländerna.

Där kontrolleras människor, dock inte alla, som befinner sig i närheten av flygplatser, tågstationer och vägar nära gränsen.

Miljöpartisterna motsätter sig inte de skärpta gränskontrollerna utan tycker att helheten är bra. Särskilt med tanke på att kontrollerna inte enbart riktar sig mot flyktingar utan också mot brottslingar som dem som ägnar sig åt smuggling av människor och vapen.

Miljöpartiet är i starkt behov av kunna visa sina väljare att de når sakpolitiska framgångar. Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio stöds partiet av 2,9 procent av väljarna. Och i slutet av maj är det kongress. Då gäller det att få ombuden på gott humör.

Skärps

Gränskontrollerna: I EU är det meningen att alla som befinner sig i det gränslösa område med 22 länder som kallas Schengen ska kunna resa fritt mellan länderna. Men länderna kan tillfälligt införa kontroll av id-handlingar; legitimation, pass eller nationellt id-kort. Kontrollen gäller om personen har rätt att resa in i landet. Sverige gjort i den sydliga delen av landet sedan januari 2016 med hänvisning till den allmänna ordningen och säkerheten.

Avskaffas

Id-kontrollerna: Har sedan 21 november 2015 har id-kontroller gjorts i Danmark, på stationen vid Kastrups flygplats eller vid ett färjeläge för båtar som går över Öresund. Till skillnad mot gränskontrollen kollas här bara att personen har en giltig id-handling, inte att hon eller han har rätt att resa in i landet.

Id-kontrollen på andra färjor till Sverige än de som går över Öresund blir kvar enligt gällande sjösäkerhetslagar.

LÄS OCKSÅ:

EFTER FLYKTINGHÖSTEN: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Regeringen avskaffar id-kontroller

ÄMNEN I ARTIKELN

Id-kontrollerna

Lena Mellin

Gränskontroller

Öresund

Miljöpartiet