Mejla

Wolfgang Hansson

Staden som är Le Pens skyltfönster

KOLUMNISTER

HÉNIN-BEAUMONT. Rådhusets fasad är täckt av vackert målade sektioner av stora spröjsade fönster och franska flaggor som vajar i vinden.

Ett snyggt skyltfönster är precis vad staden Hénin-Beaumont är för Le Pen och Nationella fronten.

Polismannen iförd skottsäker väst som sitter i Rådhusets provisoriska entré bredvid metalldetektorn som alla måste passera, berättar att renoveringen kommer att ta minst nio månader.

Den är en del i Marine Le Pens och Nationella Frontens långsiktiga projekt att visa att man klarar av att styra landet.

I presidentvalets första omgång fick Marine Le Pen 46 procent av rösterna i Hénin-Beaumont, ett av partiets bästa valresultat i hela landet.

Stödet har rasat

Staden styrs sedan 2014 av Nationella Fronten, en av de första städer i Frankrike där partiet fick makten. Det är ingen slump att borgmästaren Steeve Briois är en av Le Pens allra närmaste män i partiet. Nationella Fronten har sedan ett antal år mycket medvetet försökt bygga upp sitt stöd här. Förr var det socialistpartiets som hade 70 procent av väljarkåren i sin hand med sedan ekonomin rasat har stödet för partiet gått samma väg. Istället har väljarna lyssnat på Nationella Frontens locktoner.

Tanken är att när franska folket ser att partiet kan få ordning på en fattig stad hårt drabbad av arbetslöshet så ska man våga ge Marine Le Pen förtroendet att styra landet.

– Men det är en sak att styra en liten stad, en helt annat att ta över landet, säger Stephan Dourlen, 30. Men stan sköter de bra. De snyggar upp överallt och gör fint. Lokala avgifter och skatter hålls på rimlig nivå.

Han röstade på konservative Francois Fillon i valets första omgång men tänker låta bli att rösta i den andra.

– Nu är det bara två konstiga typer kvar, säger han medan solen tittar fram efter en förmiddag av duggregn. Le Pen gillar jag inte och Macron verkar inkompetent.
Arbetslösheten i det här området är bland de högsta i hela Frankrike. Nästan en av fem saknar arbete. Stephan har jobb men bara därför att han är beredd att pendla till Paris varannan vecka. Han är kapten på en pråm som går i skytteltrafik till huvudstaden.

– Här är det nästan omöjligt att hitta arbete.

”Hon gjorde ett väldigt bra jobb”

Cathrine har precis varit och handlat mat åt sin granne. Livsmedlen ligger i en röd varukrog som är fastspänd på hennes cykel. I första valomgången röstade hon på Le Pen och det verkar som det lutar åt samma håll nu.

– Jag känner Le Pen sedan hon var lokal representant här, berättar Cathrine samtidigt som hon sänker rösten och lutar sig fram som i förtroende.

– Hon gjorde att väldigt bra jobb.

Framförallt gillar Cathrine hennes tuffa retorik mot invandrare.

– Jag är inte rasist men vi måste få stopp på invandringen. Släng ut dem som står på polisens terrorlista. Min son är polis i Paris och jag är orolig varje dag att telefonen ska ringa och de ska berätta att något hänt honom. På grund av terrorismen är det så oerhört spänt mellan invandrare och polis.

Jobben försvann

Thomas Schmieszck föräldrar kom hit för över 40 år sedan från Polen för att arbeta i kolgruvorna. På den tiden blomstrade bygden och det fanns gott om jobb. När gruvorna stängde på 80-talet började det gå utför med den nordfranska staden. Jobben försvann och ersattes av en skyhög arbetslöshet.
Själv försöker han livnära sig som egenföretagare i databranschen. Han tycker inte man ska överdriva berömmet för att Nationella Fronten uppgraderar staden.

– Stan var så körd i botten att vem som än tagit över som borgmästare hade lyckats rycka upp den. Hénin-Beaumont är bara en fasad. Nationella Frontens skyltfönster utåt.

Susanne som arbetar i en butik nära rådhuset använder precis samma ord när hon ska beskriva Nationella Frontens insats i stan. Den är ett skyltfönster.

– Att Le Pen får så många röster här beror på att borgmästaren Briois är duktig. Många inbillar sig att det han gör här skulle fungera på nationell nivå men det tror inte jag.

Hon tänker rösta på Macron på söndag.

Känner sig motarbetad

Bilal och Samir står utanför ett av stadens lokala fik med vars en liten kopp espresso i handen. Båda är utbildade ingenjörer och flyttade hit från Marseille för några år sedan när de fick jobb på Renault-fabriken i närheten.

Samir känner sig motarbetad av den lokala ledningen.

– Här är de väldigt strikta med dokument för utlänningar, klagar han. Le Pen sprider bara en massa hat som hon ärvt av sin pappa. Nästan alla här i norr röstar på henne. Många är fattiga och känner hopplöshet.

En som verkar tillhöra den kategorin är Jerome Levell som kommer gående längs huvudgatan med en bunt baugetter i näven. Han röstade inte i första valomgången och tänker inte göra det på söndag heller.

– Jag har inte längre något förtroende för politikerna, suckar han. Oavsett vem som vinner på söndag så kommer ingenting att ändras.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Marine Le Pen

Frankrike

Nationell samling

Franska valet