Mejla

Lena Mellin

S rusar framåt – nu äger de fem av åtta sakfrågor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraterna rycker fram på bred front i den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio.

De tar över fyra av totalt åtta sakfrågor från andra partier och är bäst på skola, jobb, försvar, äldreomsorg och sjukvård.

I kväll möts partiledarna till debatt i SVT:s Agenda. En av deltagarna, statsminister Stefan Löfven, kan känna sig styrkt av dagens mätning från Aftonbladet/Inizio.

Det kan nämligen vara så att Socialdemokraternas glåmiga opinionssiffror inte säger hela sanningen om partiets ställning bland väljarna. För i den här mätningen om vilka partier som äger olika politiska sakfrågor stormar partiet fram.

I den förra mätningen, som gjordes i december förra året, ägde regeringspartiet bara en enda sakfråga. Nu är de bäst på fem av åtta undersökta sakområden. Fyra av dem ligger dessutom på väljarnas lista över politikens viktigaste frågor vilket gör ledningen extra värdefull.

Socialdemokraterna har tagit över positionen som partiet som för den bästa politiken från försvaret och för äldreomsorgen från Sverigedemokraterna. De har ryckt åt sig ägandet av skola och utbildning från Liberalerna och jobb och sysselsättning från Moderaterna.

Det betyder att Socialdemokraterna äger fem att åtta sakpolitiska områden som undersökts både nu och i december. Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna äger varsin fråga. Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterparitet äger inte en enda. Det är svaghetstecken – men vi återkommer till det.

Sedan den förra undersökningen har en nionde sakfråga lagts till, lag och ordning. Även inom det området ligger Socialdemokraterna i täten tillsammans med Sverigedemokraterna. Men Moderaterna upplevs som nästan lika duktiga på politik som har med kriminalitet att göra. Väljarnas förtroende för de tre partierna är i stort sett detsamma i den här frågan.

För Moderaterna är situationen bekymmersam. De äger bara en enda sakfråga och det är dessutom en som väljarna för närvarande inte tycker är särskilt viktig, Sveriges ekonomi. Partiet ligger visserligen i topptrion i fyra andra frågor, men det är färre än SD gör.

Det är inte ofta man kan använda epitetet förlorare på Sverigedemokraterna. Men de förlorar stort i den här mätningen. I förra mätningen ägde de tre sakfrågor. Nu äger de bara en enda, flyktingar och invandring. Men SD-arna kan trösta sig med att de tillhör väljarnas tre i topp i ytterligare sex sakpolitiska frågor. Det är näst bäst, efter Socialdemokraterna som ligger bland topp tre i samtliga undersökta frågor.

Centern kan glädja sig åt att betydligt fler tycker att deras politik på miljö- och klimatområdet är bättre än Miljöpartiets. Andra partier har inte så särskilt mycket att glädja sig åt överhuvud taget.

Särskilt illa ligger Kristdemokraterna till. Väljarna anser att de inte har den bästa, näst bästa eller tredje bästa politiken på något av de undersökta områdena.

Miljöpartiet finns med på en lista, klimat- och miljö. Och Vänsterpartiet på två, sjukvård och äldreomsorg.

Tv-debatten börjar klockan åtta i kväll. Under två timmar avhandlas fyra ämnen, bland annat flyktingar och invandring.

Vilket parti tycker du har bäst politik för respektive område?

Skola och utbildning
1. Socialdemokraterna 23 procent
2. Liberalerna 20
3. Moderaterna 11

Jobb och sysselsättning
1. Socialdemokraterna 30 procent
2. Moderaterna 28
3. Sverigedemokraterna 10 / Centerpartiet 10

Sjukvården
1. Socialdemokraterna 26 procent
2. Sverigedemokraterna 13
3. Vänsterpartiet 11

Äldreomsorgen
1. Socialdemokraterna 26 procent
2. Sverigedemokraterna 17
3. Vänsterpartiet 12

Miljö och klimat
1. Centerpartiet 27 procent
2. Miljöpartiet 19
3. Socialdemokraterna 13

Flyktingar och invandring
1. Sverigedemokraterna 34 procent
2. Socialdemokraterna 21
3. Centerpartiet 13

Sveriges ekonomi
1. Moderaterna 32 procent
2. Socialdemokraterna 30
3. Sverigedemokraterna 11

Sveriges försvar
1. Socialdemokraterna 23 procent
2. Moderaterna 19
3. Sverigedemokraterna 15

Lag och ordning
1. Socialdemokraterna 24 procent / Sverigedemokraterna 24
3. Moderaterna 23

Vilka politiska frågor är viktigast för dig i dag?

1. Flykting och invandring 39 procent
2. Sjukvård 30
3. Lag och ordning 29
4. Utbildning och skola 25 / Sysselsättning och jobb 25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert: