Oisín Cantwell

Bra att åklagare tittar på Bindefeld-festen – men ärendet är snart nedlagt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är bra att åklagare tittar närmare på partiledarnas festande med Micael Bindefeld.

Men utredningen kommer snart att kastas i papperskorgen.

Partiledarna Ulf Kristersson, Nyamko Sabuni och Ebba Bush Thor tillhör de 142 gäster som Bindefeld har bjudit till Israel för en fem dagars lång fest.

Festfixaren säger att han betalar rubbet, det vill säga såväl resa som boende, för samtliga gäster.

Politikernas deltagande i festligheterna har väckt uppståndelse i medier och en hel del kritik och det är inte förvånande att ett antal anmälningar har kommit in till särskilda åklagarkammaren, som handlägger brott som bland annat ledande politiker misstänks för.

Nu säger chefsåklagare Anders Jakobsson att anmälan ska hanteras enligt "gängse rutiner". Det är tillräckligt för att leda till nya rubriker, men betyder i praktiken inte särskilt mycket.

Åklagaren ska inte göra någonting annat än att titta närmare på anmälan. För att sedan besluta om några åtgärder ska vidtas.

Någon förundersökning är med andra ord inte inledd. Än mindre är någon misstänkt för brott.

Troligen är detta ärende snart nedlagt igen. Det är nämligen inte olagligt att bli bjuden på fest av en kompis.

Vad krävs då för att det ska vara en fråga om muta? I just detta fall dels att politikerna på något otillbörligt sätt kan gynna Bindefeld i framtiden, dels att åklagare kan bevisa att det inte är vänskapsband som ligger bakom bjudningen.

Den straffrättsliga uppförsbacken är med andra ord brant. Korruption, som ju mutbrottlagstiftningen ska fånga in, torde det inte handla om. Högsta domstolen har avgjort några fall och satt ribban för brott tämligen högt.

Det finns för övrigt ett rättsfall som i någon mån påminner om femdagars-partyt i Israel. För ett drygt årtionde sedan åtalades Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu för en resa till en safaripark i Sydafrika som en it-företagare som fyllde 60 bjöd på.

En företagare som samtidigt hade gjort affärer med Malmö stad.

Men Reepalu friades. Tingsrätten ansåg inte att åklagaren hade bevisat att kommunalrådet känt till att företaget hade en affärsmässig relation med kommunen. Dessutom var politikern och företagaren goda vänner och det gick inte att visa att resan inte var privat.

Bindefeld-festen lär inte ens leda till åtal. Vilket inte innebär att åklagaren slösar bort sin tid. Det hade inte sett bra ut om åklagarmyndigheten ryckt på axlarna och gäspande slängt anmälan i papperskorgen.

Problemet med denna fest är för övrigt inte primärt av juridisk natur. Frågan är snarare om det är lämpligt.

Publisert:

LÄS VIDARE