Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps ande har flyttat in i Nr 10 Downing Street

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Boris Johnson tillträdde i somras ansåg många att jämförelserna med Donald Trump var överdrivna. Johnson var ju inte extrem i sin politik.

Nu visar brexitstriden att Johnson precis på samma sätt som USA:s president är beredd att strunta i demokratin, vrida på reglerna och inte drar sig för rena lögner.

Storbritannien har ingen skriven grundlag. Demokratin vilar på en lång tradition där ett informellt regelverk vuxit fram som alla har accepterat. Ett gentlemens agreement om hur saker ska skötas.

Fram till nu.

Johnson drar sig inte för att bryta mot de politiska normerna. Han första brott mot traditionen var att hemförlova parlamentet under fem veckor i stället för den mycket kortare period som brukar styras av när de två stora partierna har sina kongresser.

Nu är landet i sin största politiska kris sedan andra världskriget och det är uppenbart för alla att det enda skälet att stänga parlamentet under så lång tid är att försöka förhindra den folkvalda församlingen att stoppa ett utträde ur EU.

Parlamentet har mot premiärministerns vilja svarat med att stifta en lag som förhindrar att landet lämnar EU utan ett avtal. I stället för att acceptera detta utslag av folkvilja planerar Boris Johnson att på olika sätt försöka sätta lagen ur spel. Ett angreppssätt som diskuteras är att utmana lagen i domstol. Ett annat att helt enkelt strunta i den med attityden ”ni får väl ta oss till domstol om ni vill”.

Skamlösa lögner

Boris Johnson verkar beredd att ta till vilka metoder som helst för att slippa åka till Bryssel och begära att EU ska förlänga Storbritanniens deadline.

Som han så nyanserat och målande uttryckte det själv: ”Hellre dör jag i ett dike”.

Boris Johnson.
Boris Johnson.

Skamlösa lögner är en annan indikation på att Trumps ande flyttat in i Nr 10 Downing Street.

Johnson hävdar att han är inbegripen i förhandlingar med Bryssel om ett nytt avtal, att förhandlingarna går bra och att det snart finns ett nytt avtal färdigt.

Problemet är bara att EU säger rakt motsatt sak. Det pågår inga verkliga förhandlingar. Skälet är att britterna inte kommit in med några nya förslag om hur man ska lösa exempelvis problemet med den i dag ickeexisterande gränsen mellan Irland (EU-land) och Nordirland (utanför EU vid brexit).

Kidnappa partiet

Johnsons i helgen avgående minister Amber Rudd säger samma sak. Boris enda spår är en avtalslös brexit.

Precis som Donald Trump försöker Boris Johnson kidnappa det konservativa partiet. De 21 parlamentsledamöter som röstade emot hans regering i förra veckan har sparkats ut ur partiet, trots att många av dem varit medlemmar bra mycket längre än Johnson själv.

Tories har traditionellt varit ett brett parti där allt från liberalkonservativa till strängt konservativa samlats.

Johnson är på väg att förvandla det till ett extremistparti där brexit ska genomföras till varje pris oavsett följdverkningarna.

Precis som Donald Trump omger sig Johnson med externa rådgivare som har mycket stort inflytande. Trump hade Steve Bannon som trots enorm kritik fick en framskjuten ledarroll i Vita huset innan han hamnade i onåd.

Johnson har Dominic Cummings, arkitekten bakom den framgångsrika brexit-kampanjen. Han verkar vara den som styr Johnsons strategi och gärna kopierar Trump.

Burop vardagsmat

När Johnson förra veckan höll tal använde han under falska förespeglingar poliskåren i West Yorkshire som bakgrund. Han skulle prata om säkerhet och trygghet men propagerade i stället för brexit. Vilket fick polischefen att begära en ursäkt av Johnson.

Trump använder ofta poliser och brandmän som bakgrund i sina tal för att visa att han har ordningsmaktens stöd.

Även i sitt sätt att hantera sina politiska motståndare ser Johnson ut ha sneglat på Trump.

Det går stundtals rätt tufft till i det brittiska underhuset. Burop och avbrott är vardagsmat. Men förolämpningarna brukar vara inlindade i ett respektfullt språk. Man tilltalar varandra med frasen ”the right honorable gentleman”. Den traditionen bröt Johnson med när han förra veckan kallade labourledaren Jeremy Corbyn för ”en klorinerad kyckling (=fegis)”.

Förre konservative premiärministern John Major varnade i helgen för politisk anarki som ”för alltid hotar att förgifta den politiska atmosfären”.

Ingen ideolog

Johnson må vara en förfinad variant av Trump, uppfostrad på elitskolor som Eton och Oxford men han är del av samma högerpopulistiska våg som sveper över världen. Lika lite som Trump är han en ideolog. Han vill ha makten. Han vill bli hjälte.

Hans personliga ambitioner är långt viktigare än landets framtid.

När han inte får som han vill kör han på ändå.

Inget ska få stoppa honom.


PODD: Vi reder ut – det händer med Brexit

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om alla de senaste turerna kring Brexit.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE