Mejla

Lena Mellin

Hen är mest okända ministern i regeringen

Men till slut har även Magdalena Andersson blivit en kändis

Publicerad:
Uppdaterad:

Finansminister Magdalena Andersson har brutit den nedåtgående trenden.

För första gången på tre år känner fler till att hon finns, enligt Aftonbladet/Inizio.

På uppdrag av Aftonbladet undersöker Inizio varje år hur kända regeringens ministrar är.

Inte för att kändisskap i sig är eftersträvansvärt i politiken. Utan för att det är lättare att nå ut med sitt budskap för personer som väljarna kan relatera till.

Magdalena Andersson har ur den synvinkeln haft en kraftig uppförsbacke sedan hon blev finansminister (S) för drygt fyra år sedan.

Efter ett par månader på statsrådstaburetten sade sju procent av väljarna att de inte visste vem Andersson var. Ett år senare var siffran sex procent.

Men sedan inträffade det märkliga. Finansministern, ett av regeringens mest centrala statsråd, blev mer och mer okänd. I slutet av 2016 kände 12 procent av väljarna inte till henne, tolv månader senare var det nästan en femtedel, 18 procent.

Men nu är trenden bruten. Magdalena Andersson är årets kändisraket i regeringen. På ett år har andelen som inte känner till henne minskat med 13 procentenheter till fem procent. Det gjorde henne i all hast till en av regeringens kändisar.

Kändast är, som sig bör, statsminister Stefan Löfven. Alla vet vem han är. Men av de fem ministrar som är mest bekanta för väljarna finns tre miljöpartistiska statsråd, Fridolin, Bah Kuhnke och Lövin.

Det säger oss att det inte alltid är till fördel att vara känd som politiker. De tre får dåliga betyg av väljarna för sina arbetsinsatser i regeringen under det senaste året enligt en mätning från Inizio som Aftonbladet publicerade i går.

Att vara känd är alltså inte detsamma som att vara populär. För att bli det måste en politiker också framstå som förtroendeingivande och ordhållig.

Grovt indelat kan man räkna in statsråden i tre kategorier. Doldisarna som hälften eller fler inte känner till alls. I den kategorin fanns varken förra året eller i år någon minister.

De flesta av regeringens statsråd har suttit sedan regeringsskiftet 2014 och har alltså hunnit etablera sig i väljarnas medvetande.

Kategori två är de okända som mellan 11 och 49 procent inte känner till. Den gruppen innehåller i år, precis som förra året, 14 ministrar.

Den tredje gruppen är superkändisarna som högst tio procent inte känner till. De är i år, liksom förra året, nio till antalet. Här återfinns oldtimers som Ylva Johansson, Morgan Johansson och Margot Wallström.

Mest okänd av regeringens ministrar är Helene Hellmark Knutsson, forsknings- och högskoleminister och ordförande i ett av Socialdemokraternas största distrikt, Stockholms län.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Möjligen har hon arbetsuppgifterna emot sig. Forskning tillhör inte de mest publika av politiska frågor. Inte högskolan heller.

Det gäller däremot inte den näst mest okända ministern, Karolina Skog. Hon har hand om de ständigt aktuella miljöfrågorna, trots det vet inte en tredjedel av väljarna vem hon är vilket måste betraktas som ett misslyckande.

Hur många de här statsråden som kommer att sitta i nästa regering, förutsatt att det blir en ny rödgrön koalition, är oklart.

Gustav Fridolin kommer inte att göra det. Han slutar som språkrör i maj. Men hur många andra som går återstår att se.

Aftonbladet/Inizio

Så okända är regeringens ministrar

Minister Så många känner inte till

1. Helene Hellmark Knutsson (S), forskningsminister 39 procent

2. Karolina Skog (MP), miljöminister 31

Anna Ekström (S), gymnasieminister 31

4. Lena Hallengren (S), jämställdhetsminister 30

5. Ann Linde (S), EU-minister 28

6. Per Bolund (MP), finansmarknadsminister 27

7. Heléne Fritzon (S), migrationsminister 26

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister 26

9. Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister 21

10. Ardalan Shekarabi (S), civilminister 19

11. Peter Eriksson (MP), bostadsminister 17

12. Mikael Damberg (S), näringsminister 16

13. Annika Strandhäll (S), socialminister 15

14. Ibraham Baylan (S), samordnings- och energiminister 11

15. Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister 10

16. Morgan Johansson (S), justitieminister 9

17. Peter Hultqvist (S), försvarsminister 7

18. Margot Wallström (S), utrikesminister 6

19. Magdalena Andersson (S), finansminister 5

20. Isabella Lövin (MP), biståndsminister 3

21. Alice Bah Kuhnke (MP), kulturminister 2

22. Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister 1

23. Stefan Löfven (S), statsminister 0

Andel som uppger att de inte känner till ministern.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2 134 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 3 och 12 december.

Frågan som ställdes handlade egentligen om vilket betyg de svarande ville ge på ministrarnas insatser under året. Men eftersom bara de som uppgav att de kände till ministern fick avge ett betyg registrerades också uppgiften om hur känt statrådet var för de svarande.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE