Mejla

Lena Mellin

De har 35 dagar på sig – annars blir det nyval

Talmannen pressar Löfven och Kristersson att äntligen bli klara

KOLUMNISTER

Nu har Löfven och Kristersson högst 35 dagar på sig att visa sig att de är vuxna sin uppgift.

Annars blir det nyval. I april.

Det har gått 101 dagar sedan valet. Partiledarna har varit igång, natt som dag, under väldigt lång tid eftersom valrörelsen började någon gång i april och de inte har vilat sedan dess.

De är alltså slutkörda. De har tunnelseende. De är precis som alla andra genomtrötta människor egocentrerade. Och de är övertygade om att omgivningen är emot dem och de själva är de enda som ser klart.

Den psykiska statusen i partiledarlägret är, även om det förekommer variationer, med andra ord ganska dålig.

De behöver verkligen lite ledigt. Äta en skinksmörgås, ta en skogspromenad, prata med familjen om ditt och datt, helt enkelt vara som folk är mest under ett par dagar.

Därför är det helt rätt av talmannen att skjuta nästa omröstning om vem som ska bli nästa statsminister till efter nyår.

Det hade varit möjligt att ha den tredje av sammanlagt fyra möjliga statsministeromröstningar på fredag. Men talmannen gör, den sannolikt helt riktiga, bedömningen att det är meningslöst.

Utsikterna för att Stefan Löfven eller Ulf Kristersson, den av dem talmannen hade valt att föreslå, hade röstats ner på samma grunder som tidigare i höst är överhängande. För att inte säga 100-procentiga.

Och vad hade omröstningen då tjänat till? Absolut ingenting. Allting hade fortsatt att stå och stampa på exakt samma fläck som tidigare.

Nu har partierna, läs Löfven och Kristersson, fått i första hand 26 dagar på sig att snickra ihop en regering och, eller, ett regeringssamarbete. Den 16 januari äger 2019 års första statsministeromröstning rum.

Med tanke på att både jul- och nyårshelgen infaller under den perioden är det inte jättelång tid. Många gamla positioner måste överges, rader av kompromisser slutas för att Sverige ska få en regering.

Men den som tror att talmannen släppt fältet fritt har fel. Under den förment vänliga ytan är klorna utfällda. Andreas Norlén har en färdig tidtabell som sträcker sig fram till slutet av april och den kommer att fullföljas.

Den 16 januari kommer den tredje, av totalt fyra möjliga, statsministeromröstningar att äga rum. Två dagar tidigare kommer han att lägga sitt förslag.

Röstas det ner blir det en ny omröstning en vecka senare. Röstas även detta förslag ner blir det automatiskt nyval, sannolikt i slutet av april.

Talmannen är angelägen om att extra valet, om det blir aktuellt, hålls så tidigt som möjligt. Redan den 26 maj är det nämligen dags för ett ordinarie val, då till EU-parlamentet.

Det är lätt att känna sympati för talmannens önskan om att forcera processen, det har redan tagit alldeles för lång tid.

Men det gäller att balansera rätt. Piskar han på för mycket är risken överhängande att de låsningar som omöjliggjort en ny regering under hösten består.

Talmannen vill undvika nyval. En absolut majoritet av partierna, läs alla utom Sverigedemokraterna, vill också undvika ett extra val.

Det är inte bara en i högsta grad rimlig ståndpunkt. Den är också önskansvärd. Partierna kan inte beställa ett valresultat som går i linje med deras önskemål. De ska hantera väljarnas dom oavsett hur den ser ut.

Det har de inte förmått göra i höst, i alla fall inte på nationell nivå. Det är ynkligt. Nu har de högst 35 dagar på sig att bevisa att de är vuxna uppgiften. Annars blir det två val i vår i stället för ett.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Så pressar talmannen Löfven och Kristersson

  • 28 december: Lägesrapport till talmannen.De viktiga datumen
  • 4 januari: Ny lägesrapport från Löfven och Kristersson till talmannen.
  • 10 januari: Sista lägesrapporten till talmannen. Valmyndigheten rapporterar till talmannen om de praktiska förutsättningarna för ett extraval.
  • 14 januari: Ny talmansrunda. Talmannen föreslår Löfven eller Kristersson till statsminister.
  • 16 januari: Tredje statsministeromröstningen i riksdagen.
  • 21 januari (ev): Talmannens sista förslag till ny statsminister.
  • 23 januari (ev): Fjärde statsministeromröstningen.
  • 21 april (ev): Senaste dagen för extra val.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Riksdagens talman

Andreas Norlén

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Lena Mellin