Mejla

Peter Kadhammar

En av världens viktigaste män är mördad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Boris Nemtsov.
Boris Nemtsov.

KOLUMNISTER

Världens viktigaste man mördades på öppen gata i Moskva i går.

Boris Nemtsov må ha varit en unik person genom sitt mod, sin intelligens och sin envishet. Men hans död blev närmast banal: det är så vanligt att misshagliga politiker, journalister och affärsmän skjuts i Moskva.

Två gånger träffade jag honom, i riksdagshuset för drygt tre och i Moskva för ett och ett halv år sedan. Så här skrev jag efter mötet i riksdagen:

En av världens viktigaste män besökte Stockholm i går. Han heter Boris Nemtsov och är en av de få som står mellan Vladimir Putin och en fulländad rysk diktatur.

Nemtsov, en medelålders akademiker och politiker med läsglasögon långt ut på nästippen, är därför av extrem betydelse för Sverige. Ingen av oss önskar en kärnvapenbestyckad maffiastat på andra sidan Östersjön.

I viss mening är vi redan där, men personer som Nemtsov skapar små utrymmen med frisk luft i världens största land.

Jag satt mitt emot honom under en lunch i riksdagshuset. Han var inbjuden av den borgerliga tankesmedjan Frivärld och hade kommit direkt från flyget. Ansiktet var rött och lite blankt, kanske av trötthet. Han åt sin fisk med gaffeln i höger hand. Jag tror inte att han noterade vad maten bestod av.

Han berättade om sin skrift "Tio år med Putin" där vi kan läsa chockerande uppgifter om vårt grannland:

* Ryssland är ett av världen mest korrupta länder, i nivå med Zimbabwe och Sierra Leone.

* Putin omger sig med en lojal klick av vänner (från sin gamla judoklubb till exempel) som alla blivit miljardärer i dollar.

* Hustrun till Moskvas borgmästare Lusjkov är god för 2,9 miljarder dollar.

* Samtidigt är den förväntade livslängden för en vanlig ryss i nivå med Irak och Honduras.

* Ryssland lider av "superdödlighet". Befolkningen har minskat med fem miljoner mellan 2000 och 2010.

Nemtsov, grundare av det liberala partiet Solidaritet, rabblade siffror och höll upp pamfletten som är spridd i en miljon exemplar.

I så fall råder väl yttrandefrihet i Ryssland? Inte alls, sa Nemtsov. Aktivister som spred häftet greps. Polisen försökte hitta lagrum för att förbjuda skriften.

Några gånger fnissade han, Ryssland är en så absurd stat. Han ställde frågan, varför har Putin inte dödat mig? och gav svaret:

– Han har redan några hemska fall bakom sig, till exempel mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Han har fått dåligt rykte. Putin vill inte betraktas som en ny Lukasjenka (Vitrysslands diktator).

Nemtsov tog av sig glasögonen och höll dem i vänster hand. Ute bröt solen igenom grådagern och föll in genom det höga fönstret bakom honom. Servitörerna hade sedan länge tagit bort gästernas tallrikar.

Nemtsov var ännu inte klar med sin mat. Han hade glömt bort den. En man uppfylld av tankar och med en uppgift.

Besatt? Sannolikt. Lika besatt som Lech Walesa var i Polen, eller Aung San Suu Kyi är i Burma. Bara besatta personer fäller diktaturer och spränger imperier.

Varför har Putin inte dödat mig? sa Boris Nemtsov den 16 november 2011. Det lät som en smart, retorisk fråga. Han log. Vi log. Sedan dess har Ryssland hårdnat, sedan dess har Vladimir Putin invaderat och startat krig i grannlandet Ukraina.

Boris Nemtsov blev 55 år.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Boris Nemtsov

Vladimir Putin

Ryssland

Moskva

Boris Nemtsov

Peter Kadhammar