Mejla

Elisabet Höglund

Har levt med en känsla av skam i hela mitt liv

KOLUMNISTER

Det finns en sak som jag aldrig har berättat för någon. Det här är första gången jag vågar prata om det - trots att jag levt med en gnagande känsla av skam i hela mitt liv. Den skam som hindrat mig från att avslöja sanningen är att min egen far var nazist. Och inte bara nazist. Han var också antisemit. I min självbiografi, som jag skrev för några år sen, klarade jag inte av att berätta detta - trots att jag var uppriktig med andra saker i boken när det gällde min barndom och uppväxt, till exempel att min far var alkoholist, att han misshandlade min mor och hotade sin familj till livet när han var full.

Men han var alltså inte bara alkoholist. Han var värre än så.

Han var nazist. Det förstörde hela vårt familje­liv. Mamma vågade aldrig bjuda hem någon av rädsla för att pappa skulle börja prata om Hitler. Vi isolerades.

Eftersom han dog 1991 och min mor 1999 finns det i dag inget som hindrar mig från att berätta. Alla hans och mammas släktingar är döda. Ingen nu levande människa behöver känna sig kränkt av att jag avslöjar min fars nazistiska förflutna.

Många undrar varför jag berättar det här nu, så många år efteråt. Allt hände ju under kriget och allt borde vara glömt och förlåtet. Men inga av krigets oförrätter kan förlåtas. Även i dag konfronteras vi ständigt med rasism, högerpopulism, judehat, islamofobi och nazism. Det handlar inte bara om Sverige­demokraterna. Vi har också Svenskarnas parti, om möjligt ännu mer extremt än SD.

Därför är det viktigt för mig att berätta om vilka som var nazister under kriget. De fanns nämligen inom min egen familj och min egen släkt. Nazismen befann sig närmare än jag, ett litet naivt flickebarn, anade.

Sverige var ju så neutralt och fint under kriget, sas det. Vi hade inget med Hitler och nazismen att göra. Ändå kan jag än i dag höra min mor berätta hur hon äcklades av att se tågen med de tyska permittentsoldaterna passera Olskrokens station i Göteborg på väg till Tyskland. Alla dörrar och fönster på tågen var igenbommade. Ingen kunde se vilka som satt i vagnarna. Men mamma visste. Det var tyska soldater på väg hem på permission från Norge. Till och med i min egen familj trängde sig alltså nazismen in och visade sitt rätta ansikte. Min far gick på myten om Adolf Hitler och Tredje rikets storhet. Han lockades av sin kusin, som han beundrade, att delta i den så kallade Lindholmsrörelsens verksamhet. Lindholmsrörelsen startades av Sven Olov Lindholm, en av de mest ton­givande svenska nazisterna. Partiet hette på 30-talet NSAP, Nationalsocialistiska Arbetare­partiet. Till detta parti drogs min far. Huruvida han demonstrerade med hakkorsflaggor på gatorna i Göteborg vet jag inte. Jag vågar inte ens tänka på det.

Det var min mor som avslöjade pappas nazistiska engagemang för mig när jag var tillräckligt stor för att förstå vad Hitler och nazismen stod för.

Mamma hatade Hitler. Hon hatade nazismen och hon lärde mig att hata nazismen och hela denna galenskap.

När jag anklagade min far för hans nazistiska engagemang viftade han bort det som oskyldiga ungdomssynder. Oskyldiga? Fy fan! Nazismen var långt mera utbredd i Sverige än vi låtsas, inte minst bland yngre män. En av dessa var min far. Jag har alltid skämts för honom, han som hyllade Hitler. Jag förlåter ho­n­om aldrig eftersom hans gärningar för evigt kastat en skugga av politisk skuld över min familj.

Nu har det hänt ...

Motorcykel?
Ryder Hesjedal under ett cykellopp.
Motorcykel? Ryder Hesjedal under ett cykellopp.

...det som jag länge väntat på - påstående om motordopning inom proffscyklingen. När den kanadensiske cyklisten Ryder Hesjedal i förra veckan vurpade under den spanska proffstouren Vuelta de España lyckades en tv-fotograf fånga bilden, som redan blivit världsberömd. Bilden visar att Hesjedals bakhjul fortsätter att snurra trots att Hesjedal själv ligger på asfalten med ett stort sår i baken. Orsak: Hejsedal ska ha monterat in en motor på bakhjulet! Jag såg själv Hesjedals vurpa i spansk tv, eftersom jag befinner mig i Spanien just nu. Jag reagerade inte, eftersom jag, som själv är cyklist, vet att hjulen på en racercykel alltid fortsätter att snurra även om man vurpat och cykeln ligger på asfalten - hjulen har ju rörliga nav. Så jag bestrider de falska anklagelserna om motordopning. För övrigt vann Hesjedal i bergs­etapp i helgen - utan motor.

Tänk att S ...

...aldrig kan hitta en partiledare som blir en succé. Först var det Göran Persson som förlorade 2006 därför att han blivit impopulär. Sen var det Mona Sahlin som aldrig fick till det. Sen kom Håkan Juholt, som nästan omedelbart störtade ner i ett svart hål. Och så nu Stefan Löfven, som gör sämre och sämre ifrån sig ju närmare valet vi kommer.

Av: 

Elisabet Höglund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabet Höglund