Tabu att säga något gott om kolonialismen

Sverige skulle ha blivit bättre om vi hade koloniserats av ­romarna. Det skulle säkert inte ha varit utan bekymmer. ­Romare kunde vara riktigt otrevliga. Men otrevliga var våra förfäder också. De kastade varandra i ormgropar, halshögg och människooffrade. Och om valet nu står mellan två brutala ­alternativ, föredrar jag det brutala ­alternativ som kan erbjuda akvedukter, hypokaust (googla, latmask), Vergilius och romersk rätt, framför det alternativ som bara har mjöd, bärnsten och lera att ­mildra misären med.

Saken är ganska enkel: Romarna skulle ha civiliserat oss.

Detta apropå de ilskna skrikanden som följt på en kolumn av den gamle världsreportern Ulf Nilson.

Jag måste erkänna att jag alltid har varit en Heimersonman, snarare än en Nilsonman. Det har att göra med språket, men också med kynnet och idéerna. Trots det undrar jag om det verkligen är nödvändigt att låta som om kalsingarna skurit sig upp ända till tonsillerna, bara för att Ulf Nilson snickrar sina texter med fyrtumsspik, snarare än med möbelnubb?

Det han har påstått är att världen, på det stora hela, är bättre till följd av västerländsk kolonialism. Detta ­därför att västerländsk kultur hade en civilisatorisk inverkan på många platser.

Man måste vara fullproppad av ­politiska mantran och ointresserad av historia för att tro att man kan ­avfärda ett sådant påstående utan ­argument. Men alla verkar ense och allt som behövs är tydligen invektiv och den typen av ideologisk upp­räkning och selektiv historia som man lär sig på en viss sorts politisk grundkurs.

Den som vill inbilla sig att slaveri, våldtäkt, folkmord och massmord ­hittades på av kolonialister, har helt ­enkelt fel. Alla sådana hemskheter ­hade redan funnits, överallt, i århundraden.

Ibland blev det ­uppenbart sämre med kolonialisterna. Ofta byttes bara en förtryckare mot en annan. Men i en hel del fall blev vardagen mindre barbarisk, om än inte en dröm av jämlikhet och ­harmoni.

Att göra denna ganska triviala ­poäng har nu föranlett krav på att Nilson ska sparkas. Att säga att ­västerländsk kolonialism kanske medförde något gott, precis som ­romersk kolonialism tveklöst gjorde, anses helt enkelt fel per definition. Det får inte vara sant. Till och med den här tidningens chefredaktör ­nynnar med.

Det är något märkligt med ett land där folk som lever på att uttrycka sig, alltid vill att andra ska ­tystas och sparkas. Inte ens romarna kunde nog ha ­civiliserat oss bort från ­sådana dumheter.

Dagens byggnad

Parlamentshuset, Sansad Bhavan, i New Delhi är sätet för den indiska demokratin. Byggnaden stod färdig 1927 och ritades av de brittiska ­arkitekterna sir Edwin ­Lutyens och Herbert Baker. De ritade större delen av det som blev New Delhi.

Dagens fakta

 Aztekriket i nuvarande Mexiko lade gärna under sig angränsande stadsstater och gjorde dessa till kolonier. De erövrade fick bland annat leverera människor som kunde offras i templen och små barn som torterades till regngudens ära.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM