Miljötänket blott plåster på själen?

KOLUMNISTER

Vad är det för mening med det här egentligen? Frågan inställer sig när den extratunna och därmed lite mer miljövänliga plastkassen på Konsum går sönder, igen.

När varorna trillar ut på trottoaren i mitt bostadsområde där alla som inte källsorterar omedelbart får ett hatbrev och hotas med stupstock och allmän bespottning är det jävligt svårt att tro att just mina insatser ska kunna rädda världen ur klimatkrisen.

Vad spelar det för roll att min kasse är supertunn när Kina är så förorenat att de olympiska idrottarna knappt kan andas och hela Östeuropa eldar med kol?

Vad har det för betydelse om jag kör en miljövänlig bil när varenda amerikansk bonde anser att deras jättebilar är en sådan demokratisk rättighet att de kommer att rösta på vilken dåre som helst, bara bensinen fortsätter att vara billig?

Ok, jag vet, allt måste börja någonstans, det gäller att ta ansvar för sin omgivning och skälet till att Sverige är någorlunda rent är att hänsyn tagits till miljön.

Men erkänn att klimatdebatten är förvirrande. John Christy, som är forskare i FN:s klimatpanel och som delade nobelpriset med Al Gore, säger i TV4 att isarna bara smälter på Nordpolen. På Sydpolen har den däremot ökat så totalsumman av världens polarisar är egentligen större än förr. Samtidigt kommer larm om att båda isarna smälter med rekordfart och om det fortsätter kommer vi snart kunna paddla över kuststäderna.

Trots alla motstridiga uppgifter har Al Gores och klimatkatastrofteoretikernas sanning, att världen snart går under, etablerats. För något sådant vill man ju inte vara medskyldig till.

Likväl känns det rätt meningslöst att köpa miljövänligt toapapper när köttet i kyldisken har forslats från Sydamerika, mineralvattnet har åkt över hela Europa och de billiga gymnastikskorna tillverkats av underbetalda asiater.

Små handlingar är viktiga, visst. Men spelar de verkligen någon roll eller handlar det bara om att plåstra om det dåliga samvetet och känna sig duktig?

Jag krävde visserligen inte att utsläppen skulle minskas i väst utan handlade glatt importerade varor för att de var billigast, åkte på utsläppsstinna långssemestrar och körde bil utan en tanke på morgondagen. Men jag köpte ta mig fan supertunna kassar, trots att det inte var så roligt alla gånger. Så skyll inte på mig. Jag gjorde i alla mitt för att rädda miljön.

ARTIKELN HANDLAR OM