Mitt nya jobb är det sexigaste som finns

KOLUMNISTER

Det var natten då hela svenska folket höll på högern.

Det är också mitt första intensiva radiominne.

Jag var sju år gammal och vi hade vaknat av väckarklockan mitt i natten och rattat in Radio Luxemburg på mellanvåg. Så satt vi där andäktiga och hörde referatet från Yankee Stadium

i New York då Ingemar Johansson knockade Floyd Patterson i tredje ronden och blev världsmästare i tungviktsboxning.

Sveriges Radio sände inte matchen, eftersom proffsboxning ansågs vulgär och förråande. Det var på den tiden de bara spelade psalmer och skit på långfredagarna och Frukostklubben med Sigge Fürst var det festligaste i två för övrigt knastertorra kanaler.

Inte förrän piratradiostationer som Radio Nord började skvala schlagers och reklam startades Melodiradion.

Nuförtiden är Sverige Radio betydligt piggare.

Många program håller hög klass och företaget har steg för steg anpassat sig till konkurrensen från de kommersiella stationerna. Men det finns en gräns kvar att spränga, om det är möjligt med tanke på SR:s avtal med staten.

Jag menar objektiviteten.

Det är inget fel att sträva efter objektivitet i radio och tv, men ibland kan det bli lite påklistrat och tröttsamt. Å ena sidan, å andra sidan. Även om en del av oss i medierna ibland tror det så är inte tittarna, lyssnarna och läsarna dumma i huvudet.

Nästa vecka startar den första kommersiella pratradiokanalen i Sverige. Det är inte en dag för tidigt. Nyheter, sport, kultur, väder och annat matnyttigt på morgonen. Därefter prat hela dagen, om vitt skilda ämnen, utan förment och betungande objektivitet, och med mycket lyssnarmedverkan.

Inte en grammofonskiva så långt örat hör. (Jag älskar musik, men inte när de spelar samma låtar om och om igen som om de vevade ett slitet positiv).

Nu ska jag bli radioman. Det är fan i mig en fin titel. Direktsänd radio är det snabbaste och sexigaste mediet av alla. Och eftersom det inte finns några krav på vad som traditionellt kallas allsidighet går det att ta ut svängarna efter humör och behag.

Håll i hatten, vi kör på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM