Mejla

Lena Mellin

JA, NEJ, NJA, NJAE, EEH ...

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

 Juholt ger inga klara besked – mosar sig själv

KNAPPAST RAKA RÖR I går inledde Socialdemokraterna förhandlingar med regeringen om en bred överenskommelse i Libyenfrågan. Håkan Juholt låtsas som om han hela tiden har tyckt samma sak om den militära insatsen, men i själva verket har han gett en rad motstridiga besked.
KNAPPAST RAKA RÖR I går inledde Socialdemokraterna förhandlingar med regeringen om en bred överenskommelse i Libyenfrågan. Håkan Juholt låtsas som om han hela tiden har tyckt samma sak om den militära insatsen, men i själva verket har han gett en rad motstridiga besked.

Om Håkan Juholt fortsätter på den inslagna vägen blir han inte långvarig som S-ledare.

Han kommer att mosa sig själv.

Håkan Juholt har inte ens firat tremånadersjubileum som partiledare, men har redan hamnat rejält i klistret.

Anledningen är den svenska militära insatsen i Libyen, ett internationellt åtagande som Socialdemokraterna var först med att kräva. Och sedan snabbt ville avsluta.

I en intervju i SVT:s ”Agenda” i söndags sa Håkan Juholt följande:

– Min uppgift, och den nya ledningens uppgift, är att vara tydlig.

Det är en korrekt analys. Men tyvärr har Håkan Juholt inte visat det i handling.

Libyen är det tydligaste exemplet. Om den svenska insatsen där har S-ledaren gett en rad motstridiga besked.

Först skulle insatsen avslutas helt, sedan skulle dagens Jas-plan ersättas av marinen, därefter kunde antalet Jas-plan som kan trafikera det libyska luftrummet vara fyra, eller möjligen fem. Men absolut inte åtta som nu.

Inte ens om monarkin, denna genomtragglade fråga, lyckas Håkan Juholt ge klara besked. Han står bakom Torekovkompromissen, som går ut på att statsskicket ska vara monarki. Men kungen ska inte ha någon makt.

Samtidigt kräver partiprogrammet att monarkin avskaffas. Den motsättningen, att vara både för och emot monarkin, kan Juholt inte heller förklara. Trots att det faktiskt inte ens är svårt. Man kan till exempel tala om kortare och längre perspektiv.

Det är inget fel att, som Socialdemokraterna gjort, ändra sig. Men däremot är det fel, generalfel till och med, att som Håkan Juholt låtsas som om han har tyckt samma sak hela tiden om den militära insatsen i Libyen. Trots att han inte alls har gjort det.

– Nu talar alla om våra förslag och det välkomnar jag, sa Juholt i söndags.

Det är tyvärr inte heller sant. Ingen talar om Socialdemokraternas Libyenförslag. Utom att de ändras från dag till dag. Substansen, om den finns, är det ingen som diskuterar.

Håkan Juholt är ny som partiledare.

Man skulle alltså kunna ha fördragsamhet med ett eller annat snedsteg. Alla är barn i början.

Men försvaret är den fråga som Juholt har sysslat med sedan han kom in i riksdagen. Det är den han kan allra bäst. Ändå trasslar han till det för sig som en hornsimpa i ett finmaskigt nät.

Ännu obegripligare blir det av att Juholt placerat sig alldeles själv i det tilltrasslade nätet. Störste motståndaren Fredrik Reinfeldt (M) har inte behövt lyfta ett finger.

Juholt har mosat sig själv. Det är svårslaget.

Fortsätter Håkan Juholt på den inslagna vägen lever han farligt. Då riskerar han att inte bli särskilt långvarig som partiledare.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin