Mejla

Anders Westgårdh

Det kan vara början på något fasansfullt

KOLUMNISTER

EU-valet är ju ingen raketforskning (vilket ju vore väldigt konstigt). Det är ganska enkelt. Vi som bor i de olika medlemsländerna ska välja ett antal enskilda individer som ska vara vår röst i Bryssel.

Det som komplicerar saken – åtminstone för mig – är om man faktiskt envisas med att tro på det europeiska projektet, och om man gillar ord som till exempel tillsammans, gemensamt, öppenhet, frihet, samarbete och framtid.

Då är det risk att kompassen börjar uppföra sig konstigt.

För det är ju inte automatiskt så att de politiker och värderingar man brukar gilla här i Sverige också blir de givna valen på EU-nivå.

Sverigedemokrater och liknande är givetvis undantagna eftersom dom kan bära samma signalement på torgmöten såväl som i EU-parlamentet. Den tydligheten uppskattar man, på samma sätt som hos Junilistan eller Pirat­partiet eller Vänsterpartiet, som titulerar sig det mest EU-kritiska partiet i Sverige.

Man vet var de står, och kan lätt hålla sig borta.

Det är klart att EU inte är perfekt och därför måste förändras.

Men dom som bara sitter i Bryssel och antingen lipar eller stoppar käppar i hjulet, dom har jag inget till övers för även om de representerar partier jag normalt respekterar – för jag envisas med att tro på det europeiska projektet.

Av samma skäl blev jag jublande glad av den fantastiska debatt­artikel som hovsångerskan Malena Ernman publicerade här i förra veckan, och som så elegant summerar den syn på Europa som jag upplever som helt självklar: ”Europa hör ihop. Och vi har råd att hjälpa varandra.”

Svårare än så är det ju inte.

Det är hemska tider vi lever i, och i värsta fall är det bara början på något fasansfullt.

Fascismen frodas inte. Den växer så det knakar i takt med stöveltramp och piskrapp. Det har sedan länge passerat det stadium som kallas oroväckande. Det är direkt äcklande.

Att i det läget hata EU är enkelt om man har sina sympatier i extremhögern och lever på att betrakta hela kontinenten som en mångkulturell konspiration. Det är okej. Ni kan stanna hemma.

För den som fortfarande tror att fascism och nazism kan mot­arbetas med demokrati och hjärta är det dock verkligt oroväckande (!) att så många unga verkar inställda på att skolka från valet till EU-parlamentet.

Det är risk att fram­tiden visar att dom hade otur när dom tänkte.

Fin förebild

 Jag lyfter på hatten för Jönköpings moderata kommunalråd som är imponerande tydlig med att ta tillbaka

staden från nazisterna.

Redan nu har kommunen bokat upp 16 torg och öppna platser inför första maj nästa år.

”Vi vill stoppa nazisterna från att komma hit och skrika ut sitt hatbudskap”, säger Mats Green, moderat kommunalråd och förebild.

Blodtörstigt

 Törsten efter rovdjursblod tycks djupt rotad hos många i norra delen av landet.

Åtminstone hos polisen i Edsbyn, där en fiskare i 80-års­åldern angreps av en upp­retad björn­hona. Mannen blev skadad.

Därför ska björnen dö, tillsammans med sina ungar, enligt beslut från polisen.

Rättsskipning, typ?

Av: 

Anders Westgårdh

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Westgårdh