Mejla

Lena Mellin

Borg är svår att sätta fingret på

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

… och därför är han så viktig för M

Det finns inte en minister som förmedlar lika stor glädje över att befinna sig där han eller hon gör som Borg.
Det finns inte en minister som förmedlar lika stor glädje över att befinna sig där han eller hon gör som Borg.

Han gillar sitt jobb.

Han ser framtiden som en ­möjlighet.

Det är svårt att klistra etiketter på honom.

Därför är Anders Borg så viktig för Moderaterna.

När finansminister Anders Borg skulle tala på Moderaternas Sverigedagar i går eftermiddag fick han ungefär samma mot­tagande som en rockstjärna.

Folk stod upp i bänkarna och klappade händerna så länge att det faktiskt blev det minnesvärda i hela talet. Borg är något av ­Moderaternas egen stjärna.

Det är inte det att han alltid får det högsta omdömet när Aftonbladet/Sifo årligen låter svenska folket sätta betyg på regeringens ministrar.

Det rör sig om orsaken till att han får det höga betyget. Jag tror att man kan sammanfatta det i tre punkter.

1 Anders Borg gillar sitt jobb. Det finns inte en ­minister som förmedlar ­lika stor glädje över att befinna sig där han eller hon gör som Borg.

Till och med när finanskrisen härjade som värst och Borg tvingades tala om vargavinter gav han intryck av att tycka att han hade ett viktigt uppdrag som därmed även var utmanande för honom själv.

2 Borg har också en förmåga att framställa framtiden som spännande. Ingen vid sunda vätskor skulle säga att världen just nu är särskilt hoppingivande. Den ekonomiska krisen förefaller visserligen att vara på väg att ebba ut.

Men klimathotet är värre än det var för bara några år sedan, det är oroligt i Egypten, EU-samarbetet står och stampar, Ryssland invaderar ett grannland och införlivar en hel landsända och USA har abdikerat från posten som världspolis. För att nämna några exempel.
Men i sitt tal i går uppehöll sig Anders Borg inte vid någon av dessa krishärdar. Han talade i stället om Afrika.

– Ett av syftena med det här ­talet är att få Fredrik Reinfeldt att förstå varför Sveriges framtid ­heter Afrika.

Därefter kom en kort historisk exposé över kontinentens utveckling från kolonialismen till andra halvan av det här seklet.

2030 kommer Afrika ha 1,5 miljard invånare, ungefär 500 miljoner mer än i dag. Trettio år senare kommer 40 procent av världens alla ungdomar finnas på den kontinenten.

Afrika erbjuder alltså en möjlighet för svenska företag och för en åldrande europeisk kontinent enligt Anders Borg. Det är en spännande framtidskontinent. Inte alla skulle framställa det så.

3 Men den viktigaste förklaringen till att Borg är så viktig för Moderaterna är sannolikt att det är svårt att klistra etiketter på honom.

När Fredrik Reinfeldt började förändra bilden av Moderaterna sågs det ofta som ett parti för välbeställda, lyckade människor med högre inkomster som tänkte i ganska stela, förutsägbara banor.

Det är ganska långt från Borg. I går uppträdde han i helsvart och Sverigedagarna hedrades inte med skjorta. Det var t-shirt som gällde.

Han sa att alltför stora inkomstskillnader hindrar tillväxt, en ­beskrivning som både Stefan ­Löfven (S) och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson skulle kunna skriva under på. Borg sa också att framtidens utmaningar kräver stabilitet, drivkrafter, kunskap och sammanhållning. Hans rival om finansministerposten har ­sannolikt inte en avvikande uppfattning.

Han pratade tredje pappamånad och kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Det är inte ståndpunkter som delas av hans ­parti.

Trots det är det ingen ­tvekan om vilket parti Anders Borg representerar. Därför är han guld värd för Moderaterna. Han gör dem mer oförutsägbara.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN