Mejla

Monica Gunne

Positivt tänkande är ett farligt virus

KOLUMNISTER

”Du kan om du vill. Vem som helst kan nå toppen.”

”Oj, det gick åt helvete. Mitt fel. Jag ­ansträngde mig inte tillräckligt.”

Den amerikanska journalisten och författaren Barbara Ehrenreich har skrivit boken ”Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”.

Ehrenreich kallar det positiva tänkandet ett ”virus”. Ett virus som svept som en farsot genom det amerikanska samhället och gjort folk mer eller mindre dumma i huvudet. Det positiva tänkandet har ersatt det kritiska och ­rationella tänkandet, säger hon. Och miljoner amerikaner går i dag omkring i den fasta övertygelsen att de kan bli friska och rika och framgångsrika bara de tror tillräckligt starkt på att det är möjligt. Det positiva tänkandets strategi finns överallt, men de som verkligen har ­tagit positivismen till sitt hjärta är finansvärlden och näringslivet.

Här byggde man luftslott och här tystades all kritik och tack vare det körde man nyligen hela västvärldens ekonomi i botten. Först en finanskris, sedan en världsomfattande ekonomisk kris, en härdsmälta som vanliga löntagare så småningom fick slicka i sig.

Men varför är löntagarna så mjäkiga och tysta? De har svalt det positiva budskapet, skriver Ehrenreich.

Mellan 2002 och 2006 när ekonomin rusade på som bäst, fick fler människor det sämre i USA. Barnfamiljerna blev fattigare och tjänstemännen upptäckte att de var utsatta för ”sammanpressande krafter”. Lönerna sänktes, företagen drog in pensioner och förmåner. Anställningarna blev kortare.

Så vart tog tillväxtens sköna slantar vägen?

De drog iväg uppåt, skriver Ehrenreich i sin bok. De goda årens pengar (som bland annat skapades av teknikutvecklingen) passerade företagens mellanskikt och landade hos de allra rikaste. Som sedan hällde bonusar över det lojala skiktet strax under sig.

Men blir inte medelklassen rasande över att få en så liten del av kakan?

Ånej. Enligt Ehrenreich har redan alltför många svalt positivismens budskap: hela ansvaret är alltid ditt.

Har du inte lyckats, ja då får du väl jobba ännu hårdare med dig själv.

Övervaka dina tankar. Förändra dina känslor.

Och glöm inte att koncentrera dig ännu intensivare på dina önskningar.

Av: 

Monica Gunne

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Monica Gunne