Mona – nya moderaten

”Hon lät som någon från alliansen”

Hon var självkritisk.

Hon var förgrymmad.

Men framför allt lät Mona Sahlin som en representant för den moderatledda alliansen.

Socialdemokraternas förtroenderåd, det högsta beslutande organet mellan partikongresserna, samlades i går i riksdagshuset för att välja den valberedning som ska vaska fram Mona Sahlins efterträdare som S-ledare.

Där påbörjades också diskussionen om hur de nya socialdemokraterna ser ut, de som ska vinna förtroende från fler väljare än 30,7 procent.

Mona Sahlins inspel till den debatten var ett 13 sidor långt tal, utformat som ett politiskt testamente.

Hon var självkritisk. Framför allt till att Socialdemokraterna inte lyckats tvätta av sig bilden av ett parti för bidragstagare medan moderaterna är alternativet för dem som har jobb.

Det har Sahlin alldeles rätt i. Moderaterna, och alliansen, har blivit de framgångsrikas val. Medan Socialdemokraterna, och de rödgröna, utvecklats till alternativet för dem som behöver hjälp och stöd. Det är olyckligt, framför allt för Sahlins eget parti.

Hon var också lite, lite arg. På dem som tvingade henne att överge samarbetet med Miljöpartiet och ersätta det med ett samarbete med både MP och V.

Väljer man MP signalerar det en sak, enligt Sahlin. Fastnar man för både MP och V signalerar det något helt annat. Det insåg väljarna, och det insåg Sahlin, påstod hon.

Men hennes parti fattade inte och hon åkte på storstryk internt. Det ville Sahlin, med visst eftertryck, att hennes efterträdare ska slippa.

– Ge min efterträdare ett tydligt mandat. Låt henne eller honom leda och lita på de vägval som han eller hon gör.

Men allra intressantast var kanske Mona Sahlins tvära högersväng.

Hon har tidigare förmått Socialdemokraterna att ändra skolpolitik. Det ska vara mindre flum, mer kunskap och betyg från årskurs sju. Alltså mer som alliansen vill ha det.

Nu vill hon att Socialdemokraterna fortsätter på den vägen. Det ska alltid löna sig att arbeta. A-kassan ska vara generös i början – men ersättningen ska trappas ner efter en tid. Jobbskatteavdraget är inte det sämsta sättet att sänka skatter, det kan till och med vara effektivt. Kunskap är nyckeln till ökad konkurrenskraft.

Det är ståndpunkter som kunde vara hämtade från alliansens valmanifest. En hel del av det fanns faktiskt i det dokument som de fyra borgerliga partierna gick till val på.

Är det vägen fram för Socialdemokraterna? Möjligen.

Det kan nämligen ses som en återgång till gamla socialdemokratiska ståndpunkter. Politik är en evig stöldturné. Moderaterna och alliansen har stulit en hel del från S-rivalerna och nu tycker Sahlin att det är dags att ta tillbaka en del av stöldgodset.

– Vi kan inte tala till en minoritet av folket – och förvänta oss en majoritet av rösterna, sade Mona Sahlin.

Det är en självklarhet. Men som uppenbarligen måste påpekas för ett parti i starkt behov av framtidens svar på dagens frågor.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM