Mejla

Lena Mellin

Åkesson måste sparka Putilov

KOLUMNISTER

Sverigedemokraterna måste göra sig av med Alexander Fridback, alias Egor Putilov.

Annars tappar de all form av trovärdighet.

Fridback, som ofta uppträder under andra namn, anställdes av Sverigedemokraternas riksdagskansli i februari i år. Han jobbar som politisk sekreterare.

Nu avslöjar Sveriges radio att Fridback köpte ett hus av en företagare, och senare dömd brottsling, från Ryssland. Han fick fastigheten för halva priset, sex miljoner. Han sålde den vidare efter mindre ett halvår för tolv miljoner.

Alexander Fridback förklarar det mycket förmånliga priset med att säljaren, den ryske företagaren, hade bråttom när han skulle sälja.

Allting osar katt. För det första kan man knappast ha så bråttom att man frivilligt avstår från sex miljoner. Det är en ansenlig summa även för en rysk affärsman.

För det andra måste man fråga sig vilka gentjänster som företagaren krävde av Fridback, alias Putilov. Att han fick sex miljoner gratis är uteslutet.

Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, är inne på att det kan handla om att lyssna på samtal i riksdagen om frågor som är viktiga för Ryssland, exempelvis svenskt Natomedlemskap, gasledningen Nord Stream eller stora handelsavtal.

Han lyfter också idén om att det kan röra sig om att placera ut avlyssningsutrustningen i Sveriges högsta beslutsorgan. En hemsk tanke.

Det är inte första gången som Alexander Fridback, alias Egor Putilov, uppträder anmärkningsvärt. I somras skickades en falsk debattartikel som undertecknades av ytterligare ett av hans alias, Tobias Lagerfeldt, till Aftonbladets debattredaktion från en av hans mejladresser. Skribenten, som blev publicerad, tyckte att flyktingar och papperslösa skulle få rösträtt.

Som Putilov deltar Fridback flitigt i debatten, bland annat via sin blogg och artiklar i traditionella medier. Han har också jobbat åt flera stora redaktioner, exempelvis Aftonbladet och Expressen. Hans företag, en slags resebyrå, har inga bokslut eller årsredovisningar registrerade hos Bolagsverket trots att det bildades 2010.

Sverigedemokraterna måste göra sig av med Alexander Fridback. Annars tappar de all form av trovärdighet. Det finns visserligen åtskilliga kufar i SD men Fridback är inte en kuf, han är falsk, och jobbar dessutom på riksdagskansliet. Det gör inte de flesta andra.

Han uppträder dessutom exakt som ryska agenter brukar göra. Enligt Säpo fanns det förra året minst tio ryska spioner i Sverige. Deras uppgift är främst att manipulera och splittra, alltså det som Egor Putilov ägnar sig åt. Ryssland jobbar ofta genom högerextrema eller nationella rörelser i sina försök att skapa oreda och instabilitet i väst.

Sedan invasionen av Krimhalvön och aggressionen i Ukraina råder det iskyla mellan EU och Ryssland. Ett flertal ryssar får inte inresetillstånd i EU och deras tillgångar är frysta. Import av varor från Krim är förbjuden liksom export av vapen, tillgång till känslig teknik för oljeindustrin. Ryssland bojkottar mat från EU.

Det passar också in i mönstret.

Missa inga nyheter om politik - följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

Tipsa oss på samhalle@aftonbladet.se

Det svenska hatet av Gellert Tamas - Det svenska hatet

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SD-desinformatören

Ryssland

Ukraina

Sverigedemokraterna

”Egor Putilov” Alexander Fridback

Lena Mellin