Åkesson fegade – men Ekeroth förstod

1 av 3

Jimmie Åkesson fegade.

Men Kent Ekeroth förstod uppenbarligen signalerna.

För andra gången tar han timeout från sin plats i riksdagens justitieutskott.

Kent Ekeroth har polisanmälts misstänkt för misshandel utanför en klubb vid Stureplan, Stockholms nöjes-Mecka. Det är inte första gången han hamnar i bråk på krogen.

Samme Ekeroth är Sverigedemokraternas man i riksdagens justitieutskott. Han är alltså sitt partis kandidat till justitieminister, en post för den som vill beivra brott och främja lag och ordning.

Partiledaren Jimmie Åkesson sade att tog allvarligt på saken.

– Att vara föremål för en anklagelse är så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet, säger han och uppmanade partikamraten att ta en timeout från uppdraget som ledamot av utskottet.

Det var en feging. Jimmie Åkesson och partiets ledning i riksdagen kan bestämma vilken av deras riksdagsledamöter som ska representera dem i justitieutskottet – och alla andra utskott i landets högsta politiska församling.

Men uppenbarligen ville Åkesson inte ta det jobbiga beslutet att lyfta ut Ekeroth. Fegt bollade han tillbaka frågan till Kent Ekeroth själv.

Ekeroth förstod uppenbarligen signalerna. På fredagskvällen meddelade både han och partiet att han för andra gången på fyra år tar timeout från posten som partiets ledamot i riksdagens justitieutskott.

Nyligen har både Miljöpartiet och Moderaterna flyttat ledamöter som de tycker uppträtt opassande från uppdrag i riksdagen. De har degraderats till mindre inflytelserika poster.

På samma sätt skulle Sverigedemokraterna kunna göra – om de ville. Men uppenbarligen avstår Jimmie Åkesson och partiledningen gärna från att ta till med hårdhandskarna mot Kent Ekeroth. De vill få det att verka som om Ekeroth fattat beslutet själv.

Oavsett hur många bråk han blir inblandad i är Ekeroth fortfarande värdefull för Sverigedemokraterna. Han håller partiets högerflank under armarna genom sin inblandning i hatsajten Avpixlat. Den använder Ekeroths bankkonto för sin finansiering och han orkestrerar vad redaktionen ska arbeta med.

SD:s strävan att framstå som mer salongsfähigt riskerar att stöta bort den gruppen. Men under Ekeroths taktpinne hålls de, åtminstone tills vidare, på gott humör.

Sverigedemokraterna har inte agerat mot Jimmie Åkessons svärmor, Margareta Larsson. Hon är invald på ett SD-mandat, har lämnat partiet men sitter kvar som politisk vilde på sitt mandat i riksdagen. Hon gör absolut ingenting för sitt arvode.

Men i det fallet har SD inga muskler. Ledamöterna är invalda på personliga mandat och kan inte avsättas. Däremot förfogar partierna över utskottsplatserna, alltså den typ av uppdrag som Kent Ekeroth nu tar timeout ifrån.

För att inte stöta sig med högerflaken ville Jimmie Åkesson inte peka med hela handen. Men oavsett vad som är hönan eller ägget så lämnar nu Ekeroth, åtminstone tillfälligt sin plats i riksdagens justitieutskott.

Fotnot: Första gången Kent Ekeroth tog time out från uppdraget i justitieutskottet var efter avslöjandet av den så kallade järnrörsskandalen 2012. Den filmades av Ekeroth.

avLena Mellin