Den kristna högern är både otäck och farlig

KOLUMNISTER

Pingspastor Åke Green kan vara nöjd över att ha så många kompisar. Under hovrättsförhandlingarna i Huskvarna höll de förbön för honom, yttrandefriheten var hotad eftersom Åke står inför rätta för att han i en predikan kallat homosexuella en cancersvulst. Ord som, enligt RFSL:s ordförande Sören Andersson, låter som Goebbels retorik.

Men de kristna står vid pastor Åkes sida. En baptistkyrka i USA är så engagerad att de upphöjt honom till martyr och ber för Sveriges undergång.

De tycker till och med att det var rätt och riktigt att svenskar dog i flodvågen eftersom detta land är ett syndens näste, ett rike fyllt med pedofiler.

Nej, alla som trodde att religiösa fundamentalister enbart existerade inom islam borde ta sig en närmare titt på alla kristna kyrkors otäcka hemsidor.

Barnmisshandel kallas till exempel för kärleksfull tillrättavisning, allt går ut på att tukta och förneka.

Tro inte att det rör sig om några enstaka knäppskallar, den kristna högern är på frammarsch, eller rättare sagt på korståg mot islam, för sin egen makt och religion. Säga vad man vill, de går ju bra för dem. Tyvärr.

George Bush instiftar ”Livets dag”, vilket fått folk att misstänka att

karln ska försöka begränsa rätten till abort. Enligt RFSU är USA nu den största aktören mot kondomer i världen. Här i Europa har vi Vatikanen, ständigt motståndare till preventivmedel – inte ens hivsmittade ska använda kondomer.

Nej, den kristna högern är inte att leka med, de har både pengar och makt.

Håll ögonen öppna. Dessa människor vill sno en mänsklig rättighet och fördöma en handling nära dig. De är både otäcka och farliga.

Men det finns faktiskt en ljuspunkt. Helt otippat: Spanien.

Jepp, socialistpartiets Zapatero, en premiärminister som står vid sitt ord. Han lovade att ta hem de spanska trupperna om han vann valet, och höll sitt löfte. Han lovade att ta in fler kvinnor i regeringen, och gjorde det. Inte nog med detta, Zapatero sätter press på katolska kyrkan att stödja användandet av kondom.

I veckan verkade det som om han lyckats. Fader Juan Antonio Martinez Camino sa att ”Skyddsmedel har sin plats inom den integrerade och globala bekämpningen av aids”.

Bara några timmar senare tog fadern tillbaka uttalandet.

Tråkigt, men ha hopp. Zapatero och hans regering kommer säkerligen inte att ge sig utan fortsätta stå upp mot den kristna högern.

Det borde vi också göra.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM