Hatet är kvar - trots att vi sopat undan smulorna av Kringlan

Kringlan Svensson.
KOLUMNISTER

När kommer den där häftiga mediedramaturgiska vändningen när alla börjar älska svinet?

Det var inte jag som skrev det. Det var Kringlan Svensson. Han är laglös nu.

Timmarna före begick komikern och författaren verbala övergrepp mot två kulturjournalister som saknade historiskt motstycke.

I dag, en vecka senare, har han fockats från alla sina uppdrag, förlorat alla sina kamrater och förvandlats till en inverterad kung Midas. Allt han vidrör förvandlas till kryptonit.

Så när kommer vändningen? Kanske aldrig, och troligen ligger det en rimlighet i det.

Kanske är det också en enkel utväg, att sopa smulorna av Kringlan under mattan och tänka att hot och kvinnohat inte längre existerar.

Kanske är det perfekt att ha ett ansikte att rikta sin ilska mot. En Kringlan Svensson, eller en Marcus Birro eller någon annan streber som har otur när han tänker.

Jag brukar fundera på Birro, men sällan skriva om honom. Risken är för stor. För stor för att någon ska tro att jag älskar honom, för stor för att han ska tro att jag älskar honom.

Det finns ett skyttegravskrig kring den mannen. Med skillnaden att han saknar sida. Han står i mitten och alla kan skjuta på honom.

Det är så enkelt att visa sin avsky mot Birro, för man riskerar ingenting. Ingen position, ingen gloria. Likadant har det blivit med Kringlan.

De är lovliga byten, trots att de har fått sina straff. De har uteslutits och sparkats. Ändå fortsätter dreven, med omfattningar som saknar gränser.

Det går att jämföra med ett annat fenomen. Åren 2000-2014 dödades 237 kvinnor av sin man eller ex-man. Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom har granskat varje fall och det finns tydliga riskfaktorer.

Granskningen dyker upp då och då, när en ny kvinna mördas. Men sällan blir det debatt längre.

Om detta hade fått en hundradel av den uppmärksamhet som Kringlans hjärnsläpp nu får kanske framtida mord hade kunnat förebyggas.

Men icke. Vi har en person vi kan älska att hata. Så mycket enklare än att diskutera varför så många kvinnor mördas. Eller varför kvinnohat ens existerar.

Sorry, Kringlan. Vändningen kommer inte när alla börjar älska svinet.

Vi har fullt upp med att blunda för grisuppfödarna.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM