Lena Mellin

Mellin: Åkessons lögn – tror han ens på den själv?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den stora frågan är om Jimmie Åkesson ens själv tror på den Sverigebild han målar upp.

Det är vanstyrt. I kaos. Maktfullkomligt. Splittrat.

Gudskelov är det inte sant.

För sjätte gången och inför rekordpublik (tre gånger många som valåret 2014) sommartalade SD-ledaren Jimmie Åkesson i hemstaden Sölvesborg.

Han var i toppform och inledde med att spela elorgel och sjunga en Ultima Thule-låt.

Betydligt sämre var han i sina beskrivningar av Sverige. Han målade upp en bild som han inte ens själv kan tro på. För i så fall borde han inte våga gå upp på en utomhusscen med de risker man utsätter sig för på en sådan.

Åkesson säger att Sverige är vanstyrt. Det är en lögn. Sverige är ett av världens rikaste länder med en av de friskaste befolkningarna som lever länge. Jämställdheten är i topp, utbildningsnivån hög.

Om man hävdar att Sverige är vanstyrt vad ska man då använda för ord för att beskriva styret av Irak, Afghanistan eller Syrien? Eller för all del en lång rad enpartistater.

SD-ledaren hävdar också att Sverige karaktäriseras av maktmissbruk och verklighetsfrånvända maktspelare. Visst det, och de, förekommer. Men lyckligtvis bara i undantagsfall.

Sanningen är att Sverige är ett av världens minst korrupta länder. Det vet givetvis Jimmie Åkesson. Men det passar inte i den skrämselbild som han vill att människor ska ha. För det är rädsla och otrygghet som får hans väljarkår att växa.

Vi lever också, enligt Åkesson, i ett kaos av våld. Våld förekommer, det ser vi dagligen bevis för. Men att det är ett kaos av våld är återigen att missbruka orden.

Krig är ett kaos av våld. Sverige är inte i krig. Även om Jimmie Åkesson tycks uppfatta att landet befinner sig i ett permanent kristillstånd som beror på flyktingmottagningen.

Upplysningsvis är vi inte heller i permanent kris. Det mesta fungerar faktiskt. Det kommer vatten ur kranen, el ur eluttagen, bussen kommer i tid och nära 70 procent av alla mellan 15 och 74 år har ett jobb.

I Sverige är det, fortfarande enligt SD-ledaren, upplopp, kravaller och våldtäkter. Det förekommer. Men är det mer förekommande här än i resten av världen? Nej, snarare tvärtom.

Våldtäktssiffrorna är dock höga i internationell jämförelse. Förklaringen till det är att den svenska lagstiftningen medför att kvinnor i Sverige är mer benägna att anmäla våldtäkter än tidigare och än i många andra länder. Det ökar även antalet fällande domar.

Logik är inte Jimmie Åkessons starka sida. Integration handlar i hans värld inte om att de nya svenskarna ska integreras i vårt land. Det vill säga jobba, gå i skolan och rätta sig efter svensk lagstiftning.

I hans värld är det han som ska integreras i ett nytt Sverige som inte ser ut som det gjorde i hans barndom.

Jag berättar gärna för Jimmie Åkesson att så har det aldrig varit. Inte någon gång i världshistorien.

Annars skulle inte Åkesson finnas. Inte jag heller. Utveckling innebär förändring och den som är någorlunda rätt funtad tycker att det i det stora hela är roligt.

Åkesson redogjorde för en hjärtskärande historia. En diabetessjuk flicka tvingades lämna ifrån sig sin väska med medicinen för att bereda plats för ytterligare en person i flyktingbåtens lastrum. Hon dog.

I nästa andetag skyllde han det tragiska dödsfallet på ”de andra partierna”. Genom att göra Sverige attraktivt ökar de flyktingströmmarna till Sverige:

– De andra partiernas politik skapar död.

Hur vet Åkesson vart flickan var på väg? Och är det inte i det här fallet flyktingsmugglaren som ska lastas och inte de andra partierna? Jag är helt säker på att de inte tycker att barn ska dö.

Mest applåderat blev det nygamla förslaget om en folkomröstning om invandringen.

Exakt vilken del av den som skulle röstas om gick Jimmie Åkesson inte in på. Flyktingmottagning? Anhöriginvandring? Arbetskraftsinvandring? Höljt i dunkel.

Publiken applåderade ändå.

Publisert: