Syndabocken

KOLUMNISTER

Hans miss kan rädda Freivalds

1 av 3 | Foto: presseNS BILD
firade jul Jan Nordlander är den på UD som är ansvarig för att svenskar i nöd får hjälp. Trots det dröjde det 30 timmar efter tsunamikatastrofen innan han kom till jobbet.

Jan Nordlander är mannen som kan rädda Laila Freivalds.

Han har utsetts till syndabocken, den som gjorde alla fel.

När de dödande flodvågorna rullade in över Asiens stränder var Jan Nordlander chef för UD:s konsulära avdelning sedan ett halvår. Innan dess var han ambassadör i Thailand.

I går frågade riksdagens konstitutionsutskott, KU, ut Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson och UD:s högste tjänsteman Hans Dahlgren.

Stannade hemma

De hänvisade ofta till just Jan Nordlander. Han beskrevs som proppen som hindrade UD:s maskineri från att rulla igång med full kraft. Han kom inte till jobbet förrän efter 30 timmar - då han beordrats att lämna julfirandet i Smedjebacken.

Om ledamöterna i KU tror på Danielsson och Dahlgrens beskrivningar kan Jan Nordlander bli mannen som räddar Laila Freivalds.

Att hon på sitt departement har anställda som inte sköter jobbet är trist och tråkigt. Men det är inte tillräckligt graverande för att utrikesministern ska få allvarlig kritik.

Regeringen skulle visserligen kunna lastas för att de utsåg Jan Nordlander till chef för den enhet på UD som har hand om svenskar som behöver hjälp utomlands. Han var uppenbarligen inte rätt man för jobbet. Men Nordlander har en lång diplomatisk karriär bakom sig.

Kan tvingas avgå

Styrkan i KU:s kritik av Laila Freivalds avgör hennes politiska framtid. Mild kritik kommer sannolikt inte att leda till att utrikesministern fälls i en misstroendeomröstning i riksdagen. Allvarlig kritik kan däremot göra det, eftersom miljöpartiet då hotat med att gå samman med de borgerliga partierna. Fälls Laila Freivalds måste hon lämna regeringen.

Om Jan Nordlander verkligen var så försumlig som han beskrevs av Hans Dahlgren och Lars Danielsson kan Laila Freivalds alltså pusta ut.

Jan Nordlander är i dag ambassadör för mänskliga rättigheter - ett jobb som är lättare att sköta på distans.

Så klarade de utfrågningen i KU

...och så gick det i tidigare förhör

Tidigare:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM