Petersson går, systemet består

KOLUMNISTER

Den första gången jag hörde Skandiachefen försvara sin hundramiljonersbonus var han på radio och jag vet exakt vad jag tänkte: så resonerar en kriminell.

Vid den tidpunkten var Lars-Eric Petersson fortfarande en applåderad företagsledare som ledde ett succéföretag. Hans och de andra direktörernas extrabelöningar försvarades av Skandias ordförande, Lars Ramqvist.

Insikten att företrädare på höga poster tänker som tjuvar krävde en kommentar. Jag minns också att samma dag som den kolumnen publicerades i Aftonbladet ringde de från Skandias koncernstab och frågade efter min adress, det var nämligen ett viktigt bud på väg.

Jag tänker på detta och på Lars Ramqvist som när han skulle vittna om sin roll i härdsmältan, som förmildrande omständighet anförde att han tyvärr var inkompetent. Ramqvist var samtidigt ordförande i Ericsson, Skandia och Volvo.

Därmed gav han - ofrivilligt - en sammanfattning av de svenska bonusdirektörernas inställning. Kompetenta är vi bara när bonusarna ska fördelas. Därefter saknar vi helt insikt, ansvar och makt att påverka.

Jag tänker på allt detta några dagar efter det att Lars-Eric Petersson dömts till två års fängelse. Inte för att jag fått rätt. Utan egentligen tvärtom. Petersson dömdes nämligen inte för att han och de andra plundrat ett publikt bolag på fyra miljarder, utan för ett mindre formellt fel.

Ungefär som när Al Capone syddes in för skattebrott.

Vad har vi egentligen lärt oss?

Häromdagen gav Uppdrag granskning sin del av svaret. Från byråkraterna hos de stora pensionsförvaltarna till LO-ordföranden höll alla små högstämda tal om etik och företagsstyrning. Sedan röstade de för nya och högre bonusar.

Det är svårt att tänka sig en mer angelägen valfråga. Sällan har en extra skatt i rent uppfostringssyfte känts mer välmotiverad.

När budbäraren från Skandias koncernledning dök upp var det inte med en anklagelse om ärekränkning. Utan med en broschyr från bolaget författad av professor Assar Lindbeck som med ett antal diagram visade att sparandeboomen var här för att stanna. Liksom, underförstått - bonuskramarna. Plus en glad hälsning från Skandiachefen själv.

Idag ska väl budskapet tolkas ungefär så här:

Petersson går, systemet består.

Carl Hamilton