Mejla

Lena Mellin

Fotboll –då vaknar Reinfeldt till liv

KOLUMNISTER

Det slår aldrig fel.

När Fredrik Reinfeldt vågar visa engagemang, ja närmast passion, handlar det om fotboll.

Det dröjde inte särskilt länge efter beskedet att Magnus Pehrsson och Tommy Jacobson lämnar sina poster i Djurgården sedan Pehrsson hotats av supportrar förrän statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kallade till presskonferens.

– Vad ska vi styras av, av lagar och regler eller huliganer och kriminella, frågade sig statsministern upprört och möttes omedelbart av hån.

Var fanns det engagemanget i diskussionen om näthatet mot kvinnor, frågade sig twitterpopulationen med viss rätt.

Roligt med engagemang

Man kan tycka att det är superlöjligt att djurgårdaren Reinfeldt går i taket för att tränaren och ordföranden i Djurgården fotboll hoppar av för att den ene känner sig hotad av tre personer från en inofficiell supporterfalang. Det är helt legitimt att fråga sig om han hade agerat likadant om hoten drabbat en annan förening, något Reinfeldt också fick frågor om i går.

Man kan också tycka att det är roligt att statsministern visar engagemang. Han gör det sällan. Och när han gör det är det påfallande ofta i fotbollssammanhang, som när Sverige spelade 4-4 mot Tyskland i höstas. Och så nu då.

– I dag slåss de med varandra. I morgon kommer de att slå sin hustru och sina barn, sa Reinfeldt och drog paralleller mellan tränarhot och huliganism. Relevansen kan ifrågasättas, men uppenbarligen är det så han ser det.

Bra att ta våldet på allvar

Att statsministern personligen engagerar sig i kampen mot våldet är ingenting att håna. Han får vara hur mycket djurgårdare som helst, men tar han våldet på allvar så är han rätt ute. Det finns många som har de svårt därute.

Fredrik Reinfeldt är en mycket metodisk person. Därför specialstuderar han ett ämne i taget och gör ett besök i veckan på verksamheter som har med ämnet att göra. Förra hösten handlade det exempelvis om våld i nära relationer och våren därpå blev förra länspolismästaren Carin Götblad nationell samordnare i frågan.

Att hävda att Fredrik Reinfeldt inte tidigare ägnat intresse åt våld och hot i samhället är faktiskt en grov lögn. Däremot kanske det inte var det smartaste tillfället i världen att understryka det när det egna lagets tränare hoppade av efter hot.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin