Lena Mellin

Mellin: Åkesson måste sparka Ekeroth också

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkesson har bara gjort halva jobbet.

Han måste sparka Kent Ekeroth från posten som rättspolitisk talesperson.

Allt annat är otillständigt.

Den uppseendeväckande filmen från juni 2010 visar hur riksdagsledamoten Erik Almqvist beter sig som en råbarkad jubelidiot när han kallar en man för babbe, en variant av blatte, en kvinna för hora och hur han misshandlar, eller åtminstone slår till, en gravt berusad person.

Upphovsmannen till filmen är Kent Ekeroth, i dag riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han filmade hur Almqvist betedde sig och i dag publiceras den oredigerade filmen på Expressens hemsida.

I förmiddags gav Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Erik Almqvist sparken som ekonomisk talesperson för partiet och ur partitoppen, det verkställande utskott. Det var rätt, allt annat hade varit konstigt.

För en månad sedan gick Jimmie Åkesson ut med ett brev till partimedlemmarna där han deklarerade att det numera råder nolltolerans mot rasism och extremism i Sverigedemokraterna. Det är besked som förpliktigar och genom att sparka Almqvist har Åkesson visat konsekvens.

Men han har bara gjort halva jobbet. Jimmie Åkesson måste även sparka Kent Ekeroth som rättspolitisk talesperson.

Efter invandringen ska Sverigedemokraternas nya stora fråga bli lag och ordning. Ett parti med ambitioner på det området kan inte ha en kandidat till justitieministerposten som i stället för att ingripa mot brott ställer sig och filmar dem.

Det borde Jimmie Åkesson förstå alldeles av sig själv. Och gör han inte det så är det illa.

Ekeroth sparkades från ett jobb på Sveriges ambassad i Israel 2006. Ekeroth hade inte berättat om sitt engagemang i Sverigedemokraterna och hade, enligt ambassadören, torgfört åsikter i olika debattinlägg som inte uppfattats som acceptabla.

I år har tjänstemän vid justitieutskottets skrivit om en text som Ekeroth skrivit eftersom det fanns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN