Har människan gått och blivit Sverigedemokrat?

KOLUMNISTER

Ni som kör in bilar i butiker, inte låter dottern träffa sina kompisar eller skjuter på gatorna hör inte hemma i Sverige.

M-ledaren Anna Kinberg Batra var ovanligt skarp i tonen i sitt tal under den nya politikerveckan i Järva.

Foto: TT
Anna Kinberg Batra under sitt tal på politikerveckan i Järva.

Det var inte så många som lyssnade till Moderatledaren. Hon var den fjärde partiledaren som talade under politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm, ett arrangemang av den ideella föreningen Global Village.

Det är ett av Stockholms mest invandrartäta områden med hög brottslighet och dåliga skolresultat. Anna Kinberg Batra slog fast att varje människa ska ha makt över sitt eget liv.

Därför är det oacceptabelt att skillnaderna elevernas genomsnittspoäng i i Hjulstaskolan, som ligger i Järva, är hälften av elevernas i Höglandsskolan i välmående Bromma sju kilometer därifrån. Och att polisstationen i Södra Järva kommer att vara stängd i fem år innan den öppnar igen 2019. Hon lät faktiskt nästan som Jonas Sjöstedt (V).

Men det är inte heller acceptabelt att hindra andra människor från att, inom vissa gränser, göra vad de vill. Ingen har rätt att hindra andra från att gå ut och gå, träffa vänner, utbilda sig.

– Sådana värderingar hör inte hemma i det svenska samhället, sade Anna Kinberg Batra med ovanlig skärpa.

Ännu skarpare var hon mot dem som bränner bilar, kastar sten på poliser, kör in bilar i butiker eller skjuter på öppen gata.

– Ni hör inte hemma här.

Har människan gått och blivit Sverigedemokrat frågar sig kanske vän av ordning.

Nej, Anna Kinberg Batra verkar däremot vara genuint upprörd över att vissa människor tar sig friheten att regera över andra, att begränsa andra människors frihet. Antingen genom att förbjuda dem att göra helt vanliga saker eller genom att förstöra och trakassera.

Det måste var en högst legitim uppfattning. Den som tycker att den själv kan sitta på ett kafé och glo på folk halva dan måste acceptera att även andra vill göra det. Den som vill parkera sin bil utanför bostaden måste kunna göra det utan att grannens söner och hans kompisar sätter eld på den.

Avsikten med Anna Kinberg Batras moralpredikan var, om jag förstod henne rätt, inte i första hand att komma med pekpinnar. Utan att understryka hur viktig integrationen är för Sverige.

– Klarar vi inte integrationen de närmaste åren slits Sverige isär, sade hon.

I övrigt var budskapet en repetition av sommartalet i förra veckan. Det betyder att Anna Kinberg Batra har börjat rensa i sin alltför vidlyftiga beskedsflora för att koncentrera sig på de tre frågor som hon tycker är viktigast just nu.

Det är integrationen, det är jobben och det är tryggheten. Dagordningen skiljer sig inte nämnvärt från andra partiers. Det behöver inte vara dåligt att flera partier gör samma analys.

Det kan tvärtom vara en styrka när en riksdag med många partier och svaga majoriteter slutligen ska samla sig till beslut.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM