Kriminalhistoria skrevs då bankchefen fick fängelse
Den förra Swedbankchefen Birgitte Bonnesen döms till fängelse.
Men det är inte säkert att sista ordet är sagt i vad som har kallats århundradets rättegång i näringslivet.
Gjorde sig toppchefen skyldig till grovt svindleri då hon uttalade sig i pressen om bankens åtgärder mot penningtvätt i företagets estländska verksamhet?
Lämnade Bonnesen vilseledande information genom att tona ner brister efter att SVT:s ”Uppdrag granskning” hittat skumrask i Swedbank?
Det är, något förenklat, vad Svea hovrätt hade att sätta tänderna i.
Domstolen går i dag i stor utsträckning på åklagarnas linje. Ett år och tre månaders fängelse för grovt svindleri.
Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, som friade bankchefen helt.
I den nya domen konstateras det att Birgitte Bonnesen lämnade vilseledande uppgifter när hon intervjuades i Svenska Dagbladet och TT i samband med att Swedbank släppte sin tredje kvartalsrapport för 2018.
Självsäkert viftade hon bort alla frågor om penningtvättskopplingar till en annan bank och såg därmed till att stärka den egna verksamhetens finansiella situation.
Att Bonnesen nu fälls lär leda till skälvningar inom näringslivet. Börsbolagen kommer behöva bli betydligt tydligare i sin kommunikation med marknaden.
Att likt en fjortonåring som har avslöjats med att tjuvröka försöka skarva och finta är helt enkelt ingen god idé.
På Ekobrottsmyndigheten hördes för övrigt med betydande sannolikhet en hel del lättnadens suckar runt tvåsnåret på eftermiddagen, då domen meddelades.
Utredningen pågick i fyra år, Bonnessens advokat Per E Samuelsson har hållit hov i pressen och fnyst åt åklagarnas case, ännu en friande dom hade inte varit roligt.
Svindleri är över huvud taget inte denna myndighets starkaste gren. Fiaskon har avlöst varandra genom åren.
Finansmannen Mats Qviberg och andra höjdare i HQ Bank, Victor Muller och Saab, Prosolvia ... stora prestigemål som åklagare velat glömma har kommit och gått.
Nu är för all del inte sista ordet sagt i följetongen om Bonnesen. Hon har inget att förlora på att försöka förmå Högsta domstolen att ta sig an affären.
Advokat Samuelsson, som säger att han befinner sig ”i chock”, har redan meddelat att domen kommer att överklagas.
Men det kommer inte bli enkelt. HD tar i regel endast upp fall av principiell vikt, då nya prejudikat behövs. Nålsögat är mycket litet, väldigt få får upp sina mål dit.
Att det är en av näringslivets tungviktare som har dömts är i sig ingen anledning.
Till saken hör dock att svindleri är en terräng inom juridiken som inte särskilt ofta beträds. Möjligen finns det någon aspekt som justitieråden på Riddarhustorget vill belysa.
Men tillåt mig tvivla. En hel del tyder på att detta avgörande vinner laga kraft.
Kriminalhistoria skrevs i dag:
Det tillhör sannerligen inte vanligheten att personer i näringslivets absoluta topp döms till att skaka galler.