Wolfgang Hansson

Avslöjandet om Biden slår tillbaka mot Trump

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Trump hade hoppats att avslöjandet om Joe Bidens son skulle vara en av de där oktoberöverraskningarna som får valvinden att svänga helt.

I stället har Rudy Giulianis uppgifter om Hunter Bidens e-post slagit tillbaka mot Trumpkampanjen som åter anklagas för att ha hoppat i säng med ryssarna.

Hunter Biden.
Hunter Biden.

Det var tidningen New York Post som i en stort uppslagen artikel i förra veckan hävdade att Joe Bidens son Hunter erbjudit affärskontakter möten med sin pappa, då vicepresident, som en form av muta. Hunter var då styrelseledamot i Burisma, ett energibolag verksamt i Ukraina.

Tidningen påstod sig ha kommit över dessa mejl efter att en person lämnat in en dator för reparation i Bidens hemstad Wlimington, Delaware. Affärsinnehavaren är inte säker men tror att det kan ha varit Hunter Biden.

När ingen hämtat ut datorn efter tre månader granskade affärsinnehavaren innehållet och kontaktade därefter FBI men gjorde även en kopia som han gav till Rudy Giuliani, numera Trumps personliga juridiska ombud.

Historien är, för att uttrycka det milt, snårig.

Tveksamhet råder om datorn ens tillhört Hunter Biden liksom om det verkligen är Hunter Biden som skrivit e-postmeddelandet som tidningen avslöjar.

Till en början slogs avslöjandet upp stort i Trump-vänliga, konservativa medier som Fox News. Presidenten har tagit upp mejlen på sina valmöten och anklagat Biden-familjen för att vara korrupt och bedriva kriminell verksamhet.

Men gensvaret i det stora medielandskapet har varit mycket svalt för att inte säga iskallt. Twitter och Facebook har stoppat delning av NY Posts artiklar med hänvisning till att de utgör desinformation.

Rysk agent

I stället har den påstådda skandalen slagit tillbaka mot Trumps egen kampanj.

Källor inom FBI uppger nämligen att den federala polisen inlett en undersökning som går ut på att Rudy Giuliani är utsatt för en underrättelseoperation från ryska agenter. Agenterna förser Giuliani med desinformation som han sedan för vidare till president Trump.

Giuliani skulle med andra ord vara en nyttig idiot för ryssarna. Deras syfte är precis som vid valet 2016 att få Trump vald till president.

Icke namngivna källor som återges i New York Times med flera inflytelserika medier påstår att den amerikanska underrättelsetjänsten tidigare varnat president Trump för att ryssarna förser Giuliani med falsk information.

Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att slutspurten i valkampanjen 2016 dominerades av att FBI återupptog en undersökning av Hillary Clintons e-post. Något som Donald Trump tog som intäkt för att på sina valmöten uppmana myndigheterna att sätta Clinton bakom lås och bom.

Nu hörs åter samma rop på Trumps valmöten men nu är det Joe Biden och hans familj som är måltavla. Skillnaden den här gången är att få riktigt tar ”avslöjandet” på allvar.

Än har det åtminstone inte kommit fram några bevis som pekar på att dåvarande vicepresidenten på något otillbörligt sätt skulle ha gynnat sin son och dennes affärer i Ukraina.

Döljer sanningen

Den finns ännu en känsla av deja vu i den här historien. Under valkampanjen 2016 anklagades Trump-kampanjen för att ha lierat sig med Ryssland för att få Trump vald.

I slutänden ansåg inte den särskilde utredaren Robert Mueller att det fanns tillräckligt med bevis för att rekommendera åtal mot Trump.

Däremot har ett antal amerikanska underrättelseorgan flera gånger slagit fast att det förekom försök från Ryssland att påverka utgången av det amerikanska valet. Anklagelser som åter riktats mot Ryssland i detta val.

Om inte nya, komprometterande uppgifter kommer fram verkar det som Trump själv är den som förlorar mest på att repetera sin ”lås in dem”-strategi mot Biden. Hans kärnväljare älskar anklagelserna men de nya väljare Trump behöver ser inte ut at lockas av budskapet.

Många tror att Trump kommer att ta upp Hunters e-post i kvällen sista debatt mot Joe Biden i ett sista desperat försök att vända valvinden till sin egen fördel.

Trump vill ge bilden av att de etablerade medierna tillsammans med Twitter och Facebook döljer sanningen för att skydda Joe Biden.

 

PODD Tre scenarier - det kan hända efter USA-valet

Aftonbladet Daily pratar med utrikeskommentator Wolfgang Hansson om tre olika scenarier som kan hända efter valet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE