Wolfgang Hansson

Sjubarnsmamma kan vinna valet åt Trump

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ödet gav Donald Trump en gratischans att vända valvinden i presidentstriden.

Sjubarnsmamman Amy Coney Barrett kan hjälpa Trump att få behålla jobbet.

Men hon utgör också en risk.

Det är en ödets ironi att cancern skulle ta Ruth Baders Ginsburgs liv bara några veckor före presidentvalet. Hon som varit den lysande stjärnan för en liberal tolkning av grundlagen i Högsta domstolen. Nu ersätts hon av Amy Coney Barrett som i alla fall på pappret är hennes raka motsats.

Inte nog med det.

Hon kan dessutom bli den lilla avgörande faktorn som tippar över valet till Donald Trumps fördel.

Före Ginsburgs död handlade valrörelsen i stort sett bara om två saker. Trumps mindre lyckade hantering av coronapandemin och de ekonomiska kris som virusets härjningar utlöst.

En kris som raderat ut nästan alla de ekonomiska framgångar Trump uppnått under sina första fyra år i Vita huset och som han hade hoppats skulle få honom omvald.

Nu har fokus istället skiftat till striden om Högsta domstolen. En betydligt mer tacksam fråga för Trump.

Men även om republikanerna har den majoritet i senaten som krävs för att få Amy Coney Barrett godkänd så måste hon genomgå ingående senatsförhör där hennes vandel och korta historia som domare kommer att sättas under kritisk granskning.

Inte minst kommer demokraterna att rikta in sig på hennes starkt konservativa åsikter när det gäller exempelvis abort. De kommer också att ställa närgångna frågor kring hennes medlemskap i en liten religiös grupp, People of Praise. Några skulle kalla det sekt.

Amy Coney Barrett och Trump.
Amy Coney Barrett och Trump.

Kämpar i motvind

De evangeliska kristna är en viktig väljargrupp för Trump. Det gäller att få dem att gå till vallokalen. Ett väldigt bra argument är att få in ännu en konservativ röst i Högsta domstolen, vare sig det sker före valdagen eller efter valet men innan Trump lämnar Vita huset den 20 januari ifall han skulle förlora.

Striden om Amy Coney Barrett kan ge Trumps valkampanj ny energi i ett läge där han under hela våren och sommaren kämpat i stark motvind.

Lyckas han få den 48-åriga före detta universitetsläraren i juridik godkänd före valdagen kan han inkassera ytterligare en fördel.

Trump har ägnat de senaste månaderna åt att i förväg undergräva tilltron till valresultatet genom att hävda att det enda sätt han kan förlora på är om motståndarsidan fuskar. Han har pekat ut poströsterna som ett sådant fusk trots att alla bevis talar för att så inte är fallet.

Ingen blir med andra ord förvånad ifall det blir en juridisk strid om valresultatet.

I så fall är det troligt att den kommer att avgöras i Högsta domstolen, precis som mellan Al Gore och George W Bush år 2000. Genom att få in ännu en konservativ domare hoppas Trump öka chansen för ett utslag som går i hans favör.

Men att skapa ett snabbspår för Amy Coney Barrett innehåller också risker för Trump.
Joe Biden har redan börjat utmåla henne som ett hot mot en rad rättigheter, inte minst mot den allmänna sjukförsäkring som förre presidenten Barack Obama införde, Obamacare.

Biden.
Biden.

Bryter löfte

I tidigare uttalanden har hon kritiserat den konservativa chefsdomaren i HD, John Roberts, för att han tolkade lagen lite väl frikostigt när han godkände sjukförsäkringen. Ett nytt mål som handlar om Obamacare kommer upp i domstolen veckan efter presidentvalet. Demokraterna kommer att göra allt för att skrämma väljarna med att de kan bli av med sin sjukförsäkring mitt under en pandemi.

Det kan fungera som tändvätska för många att gå till vallokalen och rösta på Joe Biden.
Eftersom Barrett bara är 48 år och domarna utses på livstid så kommer hon att kunna driva USA i en konservativ riktning under årtionden framöver.

Redan i dag tycker en majoritet av amerikanerna, enligt färska opinionsmätningar, att det är nästa president som borde få utse Ginsburgs efterträdare, oavsett om det blir Trump eller Biden.

Att driva igenom ett snabbt godkännande kan göra en del av de väljare som ännu inte bestämt sig förbannade.

Detta ovanpå att republikanerna med Barretts nominering bryter ett löfte som de gav inför valet 2016 då de vägrade godkänna Barack Obamas kandidat till Högsta domstolen med motiveringen att man borde avvakta till efter valet och därigenom låta det amerikanska folket säga sin mening. Den gången var det nio månader kvar till valet. Nu är det bara en dryg månad.

Allt sammantaget är det ändå mer troligt att Trump vinner mer på att utse domaren än han riskerar att förlora.

Högsta domstolen i USA. Efter Ruth Bader Ginsburgs bortgång har Trump nominerat Amy Coney Barret som efterträdare. På bilden sitter Ginsburg på nedersta raden, näst längst till höger.
Högsta domstolen i USA. Efter Ruth Bader Ginsburgs bortgång har Trump nominerat Amy Coney Barret som efterträdare. På bilden sitter Ginsburg på nedersta raden, näst längst till höger.
Trump tillkännagav sin nominering av Amy Coney Barrett.
Trump tillkännagav sin nominering av Amy Coney Barrett.
Publisert:

LÄS VIDARE