Lena Mellin

Får som hon vill – röstar ändå bort Löfven

Regeringskarusellen helt befängd

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Snurrigheterna fortsätter. Nu vill Nooshi Dadgostar fälla regeringen för att de gör som hon vill.

Helt galet, skulle jag vilja säga.

​Redan i början av veckan skrev jag att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen var bland det snurrigaste jag varit med om under mina mer än 35 år som politisk reporter.

Skälen är flera, men det viktigaste var att Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet vill ge regeringen sparken för att de inte tyckte om innehållet i en utredning om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter som regeringen tog emot den 4 juni.

Bara det var konstigt. Regeringen hade ju inte gjort något än, utom att tillsätta och ta emot en utredning.

Vänsterpartiet sade i sin röstförklaring innan de lade ner rösterna i statsministeromröstningen efter förra valet att deras passiva stöd byggde på att regeringen inte föreslår marknadshyror.

Det har den alltså inte gjort. De har tagit emot en utredning vars innehåll beskrivs på det sättet av vissa. Andra har motsatt uppfattning.

I samband med hotet ställde V-ledaren Nooshi Dadgostar ett ultimatum till regeringen. Antingen kastade de utredningen i papperskorgen. Eller också skulle regeringen förhandla med Hyresgästföreningen.

Det senare kravet är så klart helt befängt. Det är självklart att regeringen inte förhandlar med en part på bostadsmarknaden. Eller någon annan marknad.

Nooshi Dadgostar under söndagens pressträff.
Nooshi Dadgostar under söndagens pressträff.

Men regeringen, liksom de två andra partierna bakom Januariavtalet, valde att se positivt på det befängda kravet.

De föreslog att att fastighetsägarna, både de privata och kommunala, förhandlar med Hyresgästföreningen och kommer överens om hur man ska lösa frågan om hyror i nyproduktionen med syftet att öka bostadsbyggandet. De får tid på sig fram till 1 september. Om de kommer överens lovar regeringen att genomföra deras överenskommelse.

Men trots att Vänsterpartiet alltså får som de vill, efter en verklighetsanpassad tolkning av de fantasier som Dadgostar representerade, säger hon alltså nej. Politisk teater, twittrar Vänsterledaren.

De kan ha varit ett taktiskt missgrepp av Stefan Löfven att presentera förslaget tillsammans med C-ledaren Annie Lööf. Hon är ett blått skynke för Nooshi Dadgostar.

I skrivande stund ser alltså regeringen ut att fällas under misstroendeomröstningen i riksdagen klockan tio i morgon.

De tre andra partier som sagt att de kommer att rösta bort Stefan Löfven och regeringen är M, KD och SD. De är splittrade i hyresfrågan, SD är inne på samma linje som Vänsterpartiet, de andra två partierna vill ha mer av marknadshyror.

Nooshi Dadgostar i riksdagen under söndagen.
Nooshi Dadgostar i riksdagen under söndagen.

Det som förenar de tre är i stället att deras allmänna uppfattning om regeringen är att den är dålig och aldrig borde fått tillträda.

De ger alltså sken av att det är något konstigt med att regeringen sitter där den sitter.

Det är det inte. Stefan Löfven blev statsminister för att bara 154 ledamöter röstade emot honom i januari 2019 då regeringen till sist bildades efter 4,5 månaders röra.

Vid sidan av förhandlingarna mellan bostadsmarknadens parter är de fyra partierna bakom Januariavtalet överens om att fortsätta bereda utredningsförslaget. Detta för att ha det i bakfickan om parterna inte skulle bli överens.

Utredningen är nu ute på remiss, ska därefter beredas i regeringskansliet, granskas av lagrådet och därefter ska regeringen lägga ett förslag till riksdagen. Den kan givetvis rösta ner förslaget, om en majoritet tycker att det är dumt.

Sammanfattningsvis ställde Nooshi Dadgostar ett ultimatum till regeringen. Om den inte svarade rätt inom 48 timmar skulle V se till att riksdagen ger regeringen sparken.

De fick inte rätt svar i torsdags då tidsfristen gick ut.

Vänsterpartiet ansåg inte heller att de fick rätt svar i dag.

Trots att Stefan Löfven i princip gör det som Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet krävde.

Men dessutom har hon lagt till ett nytt krav. Att punkt 44 stryks i Januariavtalet, det avtal som reglerar samarbetet mellan regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna. Den handlar om hyror.

Vad har hon med det att göra, kan man undra? Ingenting, kan man tycka.

Snurrigt. Befängt. Galet. Det är de mest adekvata orden för att beskriva det som nu utspelar sig i svensk politik.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE