Mejla

Oisín Cantwell

Damberg kommer att förlora striden om avlyssning

Foto: Amir Nabizadeh/TT

KOLUMNISTER

Polisen ska få det enklare att leta efter vapen, föreslog Mikael Damberg i dag.

Det har gått ett dygn sedan vi alla har fått veta att FBI lurade den kriminella världen och inrikesministern plågas av utspel från oppositionen.

Regeringen gör för lite! Mer avlyssning! Vi kan inte låta andra länder göra grovjobbet!

Och där stod Damberg på podiet i blå kostym vid en av alla dessa digitala pressträffar och pratade om att få leta efter automatgevär, revolvrar och sprängmedel i källaren utan brottsmisstanke.

I brottsförebyggande syfte ska det bli tillåtet att göra husrannsakan i gemensamma utrymmen i flerbostadshus.

De boende i dyra bostadsrättföreningar på Lidingö behöver dock inte vara oroliga för att en insatsstyrka plötsligt ska sparka in dörren till tvättstugan när de står och viker tvätt eller ägnar sig åt någonting annat som än så länge är lagligt.

Det ska nämligen krävas att det "kan antas" att ett farligt föremål ska hittas för att en husrannsakan ska få genomföras.

Och med tanke på att polisen sällan antar att den övre medelklassen petar in automatgevär bakom torktumlaren behöver inte ingenjörer, läkare och arkitekter i de tjusiga områdena känna oro.

Det är givetvis en helt annan sak i de förorter där gängmedlemmarna bor och verkar. Där kommer även hederligt folk få tugga i sig att det antas både det ena och det andra i tid och otid.

Med det sagt är inte lagförslaget poänglöst. Den som har ett illegalt vapen hemma åker numera in på kåken i minst två år och gangsters har därför ändrat sitt beteende. De gömmer sina kanoner på annat håll.

Och jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att laglydiga människor i de områden som plågas av skjutningar och öppen narkotikahandel inte har någonting emot att polisen får det enklare att sätta dit plågoandarna.

Men hur långt räcker detta?

Känner allmänheten, dagen efter att detaljerna blev kända om en global polisoperation som det kommer att göras filmer om, att ett utspel som detta är tillräckligt?

Oppositionen lär gnugga händer. Vad är nu detta för mesigheter? Sverige borde få göra som FBI! Och kolla hur fransoserna lyckades med Encrochat!

Tajmingen är perfekt för det förslag som högerpartierna lägger i morgon i Justitieutskottet om "preventiv avlyssning".

Det är orwellska och betyder att det inte längre ska krävas brottsmisstanke för att få avlyssna gängen och bugga deras datorer och installera sofistikerade trojaner.

Allt det här vet Damberg, men han kämpade på med sitt utspel och sina tvättstugor och de inrepeterade fraserna om "nya verktyg" och "kraftfulla åtgärder".

Statistik plockades fram. Det visade sig vara med siffrorna som det ofta är med siffror.

Glaset är både halvfullt och halvtomt och det ligger i betraktarens öga och tycke och smak att bestämma sig för hur det ligger till med den saken.

Den som uppskattar regeringen kan fästa vikt vid att skjutningarna har minskat något under början på året jämfört med samma period förra året.

Den som vill se ett maktskifte koncentrerar sig sannolikt på att det var värre i maj i år än under samma månad ifjol.

Men de näsvisa journalisterna nöjde sig inte med ministerns utläggningar. De ville veta vad han tycker om kraven på preventiv avlyssning.

– Jag stänger inte dörren för någonting, svarade Damberg.

Den som kan sin socialdemokrati vet att detta i praktiken innebär att oppositionen förr eller senare kommer att vinna denna fråga.

Men då det inte får se ut som att regeringen kapitulerar skjuts den heta potatisen på framtiden för att sedan begravas i en utredning och när den väl är klar minns förhoppningsvis ingen vem som var först.

Ännu är vi några som ser risker med någonting så radikalt annorlunda som att tillåta buggning utan brottsmisstanke.

Ännu är vi några som påpekar att den här typen av lagar tenderar att ha en ändamålsglidning: Det som från början var tänkt att användas mot terrorister och knarkbaroner blir förr eller senare tillåtet i alla möjliga och mindre möjliga sammanhang.

Men vi är, numera, för få för att våra invändningar ska betyda någonting.

PODD Operation Trojan Shield

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskolumnist och senior reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisens möjlighet till husrannsakan utökas

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Damberg

FBI

Regeringen

Socialdemokrati