Coronaviruset

Låt mormor och farmor ta över Sverige

Av: 

Britta Svensson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungen är den ledare som hittills är ganska ensam om att stå pall för pandemins påfrestningar, skriver Britta Svensson.
Kungen är den ledare som hittills är ganska ensam om att stå pall för pandemins påfrestningar, skriver Britta Svensson.

KOLUMNISTER

Låt 70-plussarna ta över Sverige.

Då kanske det blir lite ordning.

Någon behöver ta de oansvariga barnrumporna i 50- och 60-årsåldern i örat.

Lennart, Bertil, Birgitta, Gunilla, Agneta – ni är många superkloka över 70 som hör av er till mig. Ni har koll, ni följer alla regler, och just nu är ni skitförbannade på dem som inte har tillräcklig visdom och vett för att leda Sverige i den värsta krisen i mannaminne.

70-plussare är i stort sett uteslutna från politisk makt i Sverige. Bara åtta ledamöter av riksdagen är 70 år och äldre. Men det är äldre som har det riskmedvetande och det djupa perspektiv som Sverige behöver nu.

Lisbeth, 78, som intervjuades i Aftonbladet häromdagen, är ett bra exempel.

Hon säger att hon följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer till punkt och pricka.

”Maten har vi beställt på nätet, sedan har vi hämtat den på affärens baksida. Julklapparna köpte vi digitalt”.

Det är bara att säga amen till det.

Men enligt en enkät i Expressen har 15 av Sveriges ministrar inte klarat något så enkelt. De handlar mat och julklappar i butiker så det står härliga till mitt i julruschen. När de ska motivera varför, läser de innantill från det finstilta i rekommendationerna.

Barbro är en 70-plussare som mejlade mig om hur hon tänker. ”Jag skyddar mig själv så gott jag kan och kanske innebär min försiktighet att det finns sjukvård för någon annan som behöver det”.

Hon gör stora uppoffringar. Träffar inte nära anhöriga. ”Betalar för hemleverans av minsta batteri”. Har inte varit i butik på många månader. ”Försöker att inte snubbla i skogen för att inte belasta sjukvården med en stukad fot. Utlandsresa eller fjällresa skulle jag inte ens komma på tanken att göra just nu”.

Amen.

Den enda människa man kan ta bort från platser där smitta sprids är sig själv. Och varje människa som inte befinner sig där är en väg ut ur det här.

Men Stefan Löfven, 63, går obekymrat med två livvakter i butiker i december för att laga sin klocka, leta efter reservdelar till sin rakapparat, handla mat, besöka Systembolaget och köpa en julklapp till sin fru.

Samtidigt har betydligt äldre personer gjort en heroisk insats för att hjälpa till genom att lära sig handla och sköta andra ärenden på nätet. Flest nya e-shoppare finns bland dem över 76 år. Bland 90-99-åringarna är det 88 procent fler som använder 1177 Vårdguidens e-tjänster i Region Stockholm. Där har till och med 372 inloggningar gjorts av personer som är 100 år eller äldre.

En 100-plussare kan alltså lära sig att boka ett coronatest på nätet, men vår statsminister klarar inte av att köpa en julklapp till sin fru via datorn. Eller avstå present, och bjuda på ett omtänksamt samtal i stället, som hans ministerkollega Isabella Lövin påbjöd.

Så låt mormor och farmor ta över Sverige. Forskning visar att de är bäst i världen på att bedöma risker, på grund av lång erfarenhet av ansvar och omsorg.

De kan få hjälp av kungen, 74. Han är den ledare som hittills är ganska ensam om att stå pall för pandemins påfrestningar.


Underskattar faran med pandemin

Omogen ledare 1: Stefan Löfven, 63, leder en regering av bortskämda barn. Morgan Johansson, 50, Anna Ekström, 61, och Magdalena Andersson, 53, kunde inte avstå köpcentrum och skidorter.

Omogen ledare 2: Dan Eliasson, 59. Generaldirektören för MSB ägnade sig varken åt samhällsskydd eller beredskap under två av de veckor det behövts mest under hans livstid.

Omogen ledare 3: Anders Tegnell, 64. ”Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan”, sa han om risken att bli smittad. Underskattar gång på gång faran med pandemin och motarbetar tjurigt munskydd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Lisbeth, 78: Vi har inte råd med sådana här generaldirektörer

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Britta Svensson

Dan Eliasson