Oisín Cantwell

Väntat att mördaren från Malexander släpps

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Andreas Axelsson får sin livstidsdom för polismorden i Malexander omvandlat till 35 års fängelse.

Ett närmast självklart beslut då Tony Olsson för några månader sedan fick samma straff för brottet.

 Andreas Axelsson
Andreas Axelsson

Axelsson har genom åren fått betydligt mindre uppmärksamhet i tidningar, radio och tv än de andra två nazisterna som deltog i morden på Olle Borén och Robert Karlström den 28 maj 1999.

Jackie Arklöv har skapat rubriker för begångna krigsförbrytelser på Balkan och för att han några år efter domarna för Malexander erkände att det var han som avfyrade de dödande skotten mot poliserna.

Tony Olsson tapetserade löpsedlar från Smygehuk till Karesuando då han tog vårdare till gisslan och rymde från fängelse 2004.

Andreas Axelsson, däremot, har inte gjort mycket väsen av sig. Han har skött sig i fängelset, studerat och de senaste åren suttit på en öppen anstalt med permissioner och arbetat heltid med skötsel av djur.

Den sönderskjutna vindrutan på polisbilen i Malexander.
Den sönderskjutna vindrutan på polisbilen i Malexander.

Men det finns ingen anledning att låta sig luras av den beskedliga ytan. Såväl Linköpings tingsrätt som Göta hovrätt fann det bevisat att alla tre tilltalades medverkan var en förutsättning för morden. Alla tre var aktiva som gärningsmän.

Det konstaterades att det brutala brottet innebar ”ett klart angrepp på centrala funktioner i ett demokratiskt samhälle” och att gärningsmännens nationalsocialistiska tankegångar skulle vägas in vid prövning av motiv och att strafflindring därför var uteslutet.

När domstol ska pröva omvandling av livstid är det framförallt tiden som den dömde har avtjänat, brottets art, risk för återfall och om den dömde har medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

35 års fängelse. Villkorlig frigivning 2023, efter att ha suttit inlåst i 23 år.

Är det ett tillräckligt straff?

Jag antar att svaret ligger i betraktarens öga. Det är lika rimligt att hålla med Örebro tingsrätt som att vara kritisk.

Det finns inget facit. Alla fall är unika. Helge Fossmo fick nyligen 26 års fängelse för anstiftan till mord och mordförsök i Knutby. John Ausonius, dömdes 1993 för ett mord, nio mordförsök och ett antal bankrån och inget tyder på att han är på väg att få sitt straff omvandlat.

Jag har hur som helst svårt att se argumenten för att straffa Axelsson hårdare än Olsson, som för ett par månader sedan fick sitt straff bestämt till just 35 år.

Olsson var vid tiden för Malexander redan dömd för grov brottslighet och misskötte sig dessutom i flera år efter livstidsdomen.

Noterbart är att åklagaren i fallet Axelsson under förhandlingen medgav 35 års fängelse. Samtidigt som en annan åklagare missnöjt har överklagat beslutet om Olsson till hovrätten med motiveringen att "frågan om omvandling är för tidigt väckt".

Vad skillnaden beror på? Risken för återfall i brott anses vara betydligt högre för Olsson.

Än är således inte sista ordet sagt.

Publisert:

LÄS VIDARE