Mejla

Lena Mellin

Reslow talar såklart inte sanning om sina resor

Allt talar för att hans familj var med på gratisresorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Patrick Reslow ljuger uppenbarligen. Inte en gång, inte två gånger utan ofta om sina resor.

Men Sverigedemokraterna låter honom fortsätta i riksdagen. Gillar de människor som inte säger som det är?

Patrick Reslow valdes in i riksdagen för nio år sedan som moderat. 2017 bytte han till Sverigedemokraterna.

Reslow gillar att resa med sin familj. Därför beställer han dyra hotellrum för sig, makan och sitt barn och låter riksdagen stå för kostnaderna.

Men tyvärr verkar familjen inte gilla resorna lika mycket som Reslow själv. Han säger nämligen att när det kommer till kritan följer de sällan eller aldrig med honom.

Därför har han låtit riksdagen betala hela kostnaden. Om hustrun och barnet följt med honom skulle han dragit av 25 procent av logipriset.

Det tråkiga för Reslow är att hans fru tagit ledigt från jobbet vid samma tidpunkter som Patrick Reslows resor vid ett 15-tal tillfällen och ytterligare sju har skett under helger. Hotell i sex olika städer uppger också att rummen, eller sviterna, är beställda för två vuxna och ett barn.

Man kan alltså med fog anta att riksdagsledamoten Patrick Reslow inte talar sanning om de reseräkningar som Aftonbladet ställt frågor om.

Om det finns en annan, och mer osannolik, version vet vi inte eftersom Reslow inte vill svara på frågor.

Den fråga som då inställer sig är vad hans parti tycker om beteendet. Uppenbarligen inte tillräckligt illa för att göra någonting.

Att vara riksdagsledamot är något av det finaste man kan vara. Med plats i riksdagen följer automatiskt rätten att stifta lagar som inte bara man själv utan också alla andra ska följa.

En riksdagsledamot har också stort inflytande över vår privata ekonomi, liksom samhällsekonomin i stort. Där beslutas om alla statliga skatter och om ersättningar från socialförsäkringssystemen.

Som medborgare finns det alltså skäl att ställa ganska höga krav på ledamöternas moral. Annars kan det vara så att de inte förtjänar vårt kollektiva förtroende att fatta för samhället och individen viktiga beslut.

Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen tycks fortfarande ha förtroende för Patrick Reslow. På vilka grunder?

Under början av sin riksdagskarriär, när han fortfarande var moderat, satt Patrick Reslow i justitieutskottet, alltså det utskott där nya lagar utformas för beslut i riksdagens plenisal. Numera har han plats i utbildningsutskottet.

I andra kapitlet i sitt principprogram skriver Sverigedemokraterna:

”Ett alltför ensidigt rättighetstänkande kan dock vara destruktivt för samhällsutvecklingen och därför måste rättigheterna också vägas upp av skyldigheter. Utan skyldigheter kan inga rättigheter upprätthållas.”

Precis så. Men på vilket sätt lever Patrick Reslow upp till det?

Inte alls måste bli svaret. Han förefaller ju tycka att han ska ha rättigheter som han inte ens har. Utan även sådana som han borde ha.

Att ta med sin familj på resor som anses ha med riksdagsarbetet att göra är inte ens dyrt. Bilresor är helt ”gratis”. Login ska riksdagen stå för till 75 procent. Den resterande fjärdedelen ska betalas av ledamoten och hans medföljande.

Trots detta mycket generösa erbjudande från skattebetalarna vill Patrick Reslow såvitt man kan bedöma ha lite mer. Han tycker uppenbart de ska stå för hela summan så länge det handlar om biltransporter och övernattningar.

Reslow själv visar inga tecken på att vilja medverka till att räta ut frågetecknen, i den mån de fortfarande finns, om sina resor.

Men vad säger Sverigedemokraterna? Partiet har visat sig kapabelt att inte lägga fingrarna emellan när det gäller andra företrädare. Senast för några veckor sedan då kandidaten Kristina Winberg ströks från EU-valsedeln en vecka före valdagen.

Tolererar de Patrick Reslows fasoner, eller inte? Frågan saknar ett svar men intresserar såklart alla väljare.

Fotnot: En ledamot är invald på ett personligt mandat i riksdagen. Hans eller hennes parti kan alltså inte ta riksdagsplatsen från ledamoten. Däremot kan partiet avsluta medlemskapet i partiet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE