Snälla Carola, ge oss en lektion i musik

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

Jag har läst tusen artiklar om Carola men ingen om hur hon sjunger.

Heller ingen om hur hon arrangerar låtlistor eller planerar mellansnack. Hur får hon fram sitt vibrato, hur rör hon sig effektfullt över scenen, vilka kläder lyfter ett framträdande?

Att vara Sveriges största artist räcker inte för att vi ska bry oss om artisteriet. Men säg gärna något om dina barn, dina trauman och dina svunna kärlekar, tack.

I sommar har kultursidor diskuterat huruvida böcker bör ha en handling. Det kan vara subversivt att avstå, att i protest mot reklamens storytelling skildra tillstånd. Med författaren Zara Kjellners ord: skriva om någon som snattar en mascara på Åhléns och går hem och onanerar.

Jag röstar för handling, för att de romanerna är roligast. Men om ämnet breddas från litteratur till människor, särskilt i offentligheten, så är jag av motsatt åsikt.

Storyn är övervärderad. Vi kravlar redan runt i livsresor och snygga berättelsebågar spända från tonårens fummel. Kan vi inte sluta avkräva folk historier och ödmjukt be om lektioner?

Jag recenserade sommarprat och mottog flest kommentarer efter ett par surmulna rader om kocken Björn Frantzén och arkitekten Thomas Sandell. De sände i tre timmar om sina jobb utan att gå in närmare på hantverken. Hur lagar man världens godaste mat när smaken är individuell? Hur ritar man radhus värda 16 miljoner kronor styck?

– Jag tydde mig mer till min mamma än min styvpappa och morfar var ryss.

Carola.
Foto: MARCUS ERICSSON
Carola.

I radioprogrammet ”Studio ett” ombads jag förklara min ståndpunkt och sa mig vara trött på människor men hungrande efter experter och virtuoser. Jag togs för en misantrop. Hatar jag uppväxter, hatar jag känslor och solkantade minnen? Vore jag rappare i repliken hade jag påpekat det fientliga i att anta att det intressantaste med oss är att vi lever, att vi varit yngre.

För tydlighetens skull. Jag förespråkar inte att vi ska mätas och värderas utifrån prestation. Bara att alla har sina passioner eller intressen, i yrket eller på fritiden, och att det mest respektfulla du kan göra mot en annan person är att bereda hennes expertområde utrymme. Bin eller binära tal, hedgefonder eller rymdsonder, blommor eller blemmor, rörmokeri eller rörande artisteri.

Jag messar Carola: Hur gör du för att sjunga så bra?

Inget svar. Kanske fel nummer.

Managern lovar att fråga henne och återkomma, men dagarna går och inget mejl dyker upp. Vid den här textens pressläggning gapar inkorgen alltjämt tom, så jag får lämna slutet öppet och ovisst.

Kanske handlar nästa kolumn om Carola. Tretusen härliga tecken om hakans vinkel på ”Fångad av en stormvind”.

Publicerad:

LÄS VIDARE