Mejla

Wolfgang Hansson

Giftet är ett fingeravtryck från Kreml

KOLUMNISTER

Om det kemiska stridsmedlet novitjok förgiftade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj innebär det att Kreml helt öppet lämnade sitt visitkort i brottsoffret.

Makten i Ryssland vill helt enkelt skicka ett budskap till alla som motsätter sig Putins maktinnehav.

Både inne i landet och utomlands.

Novitjok är inget som någon kemiskt kunnig kan blanda ihop av ingredienser som går att köpa ute på stan. Namnet står för en grupp extremt potenta kemiska stridsmedel som utvecklades i ryska laboratorier under Sovjettiden.

Även om det inte tvärsäkert går att slå fast att det var president Vladimir Putin som gav order om att röja Navalnyj ur vägen så är det tveklöst så att spåren pekar rakt mot de som bestämmer. Mot säkerhetstjänsten FSB eller dess militära motsvarighet GRU. Det är bara de eller någon med mycket goda kontakter högt upp i dessa organisationer som kan få tag på Novitjok.

Alternativt har Ryssland otroligt dålig koll på sina kemvapen vilket förefaller högst osannolikt.

Den naturliga, spontana reaktionen är: Hur kan Kreml vara så korkad att man använder ett gift som bara den ryska staten kan producera ifall man vill mörda landets främsta oppositionspolitiker? Vore det inte bättre att skjuta honom och försöka få det att se ut som ett väpnat rån?

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ligger just nu i koma på ett sjukhus i Berlin.

Jag tror inte att makten i Ryssland är korkad. Däremot fullständigt hänsynslös.
De som till slut gav klartecken till att Navalnyj fick föras till Tyskland för vård visste att det var troligt att det då skulle avslöjas vad som hade förgiftat honom och att spåren skulle peka direkt mot den ryska staten.

Mucka inte med Ryssland

Den rimliga slutsatsen måste därför bli att makten i Ryssland, vare sig det är Putin eller någon annan, vill skicka ett budskap genom att medvetet försöka mörda Navalnyj med ett gift som staten har exklusiv tillgång till.

Budskapet till de oppositionella i Ryssland är att de riskerar sina liv ifall de fortsätter att demonstrera mot Putins styre. Ingen ska våga iklä sig Navalnyjs mantel ifall denne inte kan komma tillbaka som politiker.

Ryssland under Putin gör helt enkelt som man vill.

Men det finns också ett budskap till omvärlden. Våga inte mucka med Ryssland. Kreml är berett att ta till vilka metoder som helst för att säkra sitt maktinnehav. Det påminner lite om det budskap som Kina de senaste åren försökt ge omvärlden genom att hota västerländska journalister eller länder som försöker lägga sig i hur Kina behandlar oliktänkande. Även om Kina än så länge kastar folk i fängelse i stället för att förgifta dem.

En halvdiktatur och en diktatur som känner att framtiden tillhör dem snarare än en liberal västvärld på nedgång.

Omvärldens krav att de ansvariga för förgiftningen av Navalnyj ska ställas till svars möts med förakt av den ryska staten. Kreml kommer att ifrågasätta Tysklands fynd, hävda att inga bevis presenterats och att det är andra länder som har novitjok som skulle kunna ligga bakom. Man kommer att försöka sprida desinformation och förvirring på precis samma sätt som Ryssland gjorde efter mordförsöket i Storbritannien för två år sedan på den avhoppade ryske agenten Sergeij Skripal och dennes dotter Julia.

Vem vågar?

Den gången smetades Novitjok på dörrhandtaget till Skripals hus i Salisbury. Via övervakningskameror och passdata kunde britterna bevisa att två ryska agenter befunnit sig nära Skripals hus just under de aktuella timmarna för att därefter flyga tillbaka till Ryssland. Båda reste under falsk identitet men avslöjades som medlemmar av den militära underrättelsetjänsten.

Ändå blånekar Kreml till att Ryssland hade något med mordförsöket att göra.
Varje gång Ryssland mördar oppositionella eller människor Kreml ser som förrädare blir världen chockad. Bara långsamt lär vi oss att Ryssland inte är ett land som rättar sig efter normala spelregler. Regimen ser sig som oberörbar.

Ryssland under Putin gör helt enkelt som man vill. Vare sig det handlar om att annektera ett annat lands territorium eller oskadliggöra oppositionen.

Aleksej Navalnyj ligger fortsatt i koma på Charité-sjukhuset i Berlin. Om han någonsin blir helt återställd är omöjligt att veta. Skripal och hans dotter fick mycket snabbt förstklassig sjukvård. För Navalnyj tog det flera dagar. Även om han i likhet med Skripals överlever kan han ha fått så allvarliga skador att han aldrig mer kan återvända till politiken.

Medan Putin precis sett till att han kan behålla makten ända till 2036.

Finns det längre någon som vågar utmana honom?

Bild tagen ur medpassageraren Pavel Lebedevs film, där Aleksej Navalnyj dricker te på flygplatsen i Tomsk. ”God morgon, Aleksej”, står det skrivet i bilden.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Tyskland: Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Kreml

FSB

Vladimir Putin

Tyskland

Aleksej Navalnyj