Reinfeldt är tillbaka i politiken

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
KOLUMNISTER

Fredrik Reinfeldt är tillbaka i politiken. Eller åtminstone snubblande nära.

Brott och straff är en av de hetaste politiska frågorna just nu.

Det är kanske att ta i att kalla Fredrik Reinfeldt för Batman, den superstarka seriefiguren vars föräldrar dödas av en rånare och som därefter ägnar sitt liv åt att bekämpa brottsligheten.

Men i förmiddags presenterar branschorganisationen Svensk försäkring Trygghetskommissionen, en kommitté som ska komma med förslag som tar itu med den tilltagande oron för att bli utsatt för brott, den ökande andelen ouppklarade brott och den negativa brottsutvecklingen.

Fredrik Reinfeldt, statsminister till 2014, ska leda kommissionen. Sedan han lämnade sitt uppdrag på valnatten har han envist avhållit sig från att uttala sig i inrikespolitiska frågor. I stället har han kommenterat utländska val som de amerikanska och franska presidentvalen.

Men nu kliver han in i rykande aktuellt politiskt område. Alla riksdagspartier har, liksom väljarna, identifierat trygghet som ett av de viktigaste områdena just nu.

Det är också ett minerat område där det gäller att balansera mellan brottsförebyggande åtgärder och strängare straff.

Fredrik Reinfeldt var ordförande i riksdagens justitieutskott i två år fram till 2002 och var då också moderaternas rättspolitiska talesperson.

Han vill framför allt fokusera på vardagsbrotten, alltså de brott som många människor utsätts för men som sällan klaras upp av polisen.

– Frågan är då vad som händer med människors frustration, med tilliten, med sammanhållningen i samhället när man utsätts för brott men ingen gör något, säger Reinfeldt som ska presentera kommissionens förslag 1 juni nästa år, tre månader före valet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM