Mejla

Nima Daryamadj

Jag hade kunnat födas som asatroende

KOLUMNISTER

I förra krönikan ”skalperade” jag en artikel som svenske skribenten Muhammed Omar (fortfarande) tipsar om på sin blogg. En kolumn räckte inte för att bemöta faktafelen däri. Så låt oss än en gång stifta bekantskap med ”Eagle Sun Walker, muslimsk cherokee-svartfotsindian” som skriver: ”Många dokument [...] och beslut som antagits mellan 1600- och 1800-talen visar att muslimer faktiskt var här och var mycket aktiva i samhällena där de bodde.

Om du tittar i gamla böcker om cherokeedräkter ser du att männen bär turban [...].

Jag vet inte hur man säger buffalo bull shit på cherokesiska, men lögn blir atsiskala.

Vem sa att turbanen alltid är muslimsk? Även sikher bär den. Hinduismens äldsta texter visar att man före Jesu tid bar turban i Indien.

Efter att skrattattackerna förlängt mitt liv ringde jag Eastern band of Cherokee nation för att sprida lite glädje i North Carolina. Jag menar, om en jänkare hade frågor om ”vikingen Isbjørn Rødsnorre” skulle jag uppskatta samtalet.

Stammens lingvist – nej han hette inte Vältaliga Örnen eller Dansar Med Bibliotekarier utan något så ”oindianskt” som Garfield Long Jr – försäkrade att artikeln är bluff: ”Ingenstans i vår bevarade historia nämns möten med muslimer.”

Turbanerna var varken islamiska eller ens cherokesiska. 1762 tog officer Henry Timberlake tre stora cherokeeledare till London. När de mötte kungen eller avbildades uppmanades de att bära turban för att se mer propra ut! Därav bilderna på turbanprydda cherokeser.

Synd att den om inte enda så åtminstone mest spridda artikeln om muslimer och indianer är fejk och exotifierande. Hur många är intresserade av dagens indianer som bär jeans oftare än fjädrar och heter Jim snarare än Pathkiller?

I antagandet att allt gott måste ha muslimskt ursprung visar de som förtjust sprider Mahirs story sin egen etnocentrism. Inte nog med vad européer gjorde i 500 år, ska nu indianerna klappas på huvudet av muslimer som säger ”ni influerades av oss”?

Kan inte två kulturer bli bra obero

ende av varann? Måste den ena ha gett upphov till den andra? Kan indiansk kultur få vara bra på egna meriter?

Det som mest talar för att islam aldrig influerade indianerna är att de inte bad mot Mecka när Columbus kom. Monoteistiska religioner har nämligen en inneboende tendens till intolerans.

En asatroende och en romare kan komma bra överens: ”Vi har en hel drös med gudar, coolt, det har ni också! Jaha, er åskgud heter Jupiter, vår heter Tor!” Jupiter är ju Zeus, bara en av de många gudar som romarna tog till sig från den grekiska mytologin.

För en asatroende som tror på 50 gudar är 10 till inte provocerande. Men för en kristen som bara godkänner Jesus är Zeus oacceptabel.

När kristendomen kom till Sverige dog asatron ut. I Amerika tog den över hela kontinenten. När islam kom till Persien besegrades Zoroastrianismen. I varje land dit islam och kristendom kommit har den ursprungliga religionen tryckts undan.

Jämför med vikingarna som reste ända till Svarta respektive Kaspiska havet! Hur kommer det sig att de inte ”asafierade” norra Iran där jag föddes? Vikingarna var starka och brutala krigare, ändå föddes jag inte in i asatron!

Det faktum att Amerika inte var jätteislamiskt när det ”upptäcktes” är det största beviset för att islam aldrig fick chans att influera där.

Av: 

Nima Daryamadj

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nima Daryamadj