Mejla

Peter Kadhammar

Putin bygger imperium – och vad gör vänstern?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

I efterhand är allt enkelt och självklart. Alla tycker att Hitler var ond. Men så här skrev poeten Karl Vennberg en månad efter Hitler-Tysklands invasion av Polen 1939:

”Dessutom är Tyskland en ung nation med ömtålig ärekänsla. I vad mån Hitler utvidgat sitt rike med rätt eller orätt, må vi förtröstansfullt lämna åt historien att fastställa.”

Texten publicerades i Ariel, en humanistisk ­tidskrift. Medan läsarna ­begrundade Vennbergs ­eftertänksamma ord mördade­ tyskarna judar och alla som kunde ha kapacitet att organisera motstånd.

Citatet visar den sämsta ­sidan av den velige ­intellektuelle, en som ­säger å ena sidan och å andra.
Vennberg var ett slags vänsterman, han blev så småningom chef för Aftonbladets kulturredaktion, en humanist, en man som stod på den rätta sidan. Det är vänsterns bild av sig själv, att den står på moraliskt ­rätta sidan. För den ­moderna vänstern skapades självbilden under solidaritets­arbetet med Vietnam, mot USA:s bombningar och orättfärdiga krig.

Så rätt vi hade!

Men lika ofta har ju ­vänstern haft fel. Vänsterpartiet kommunisterna, ­nuvarande Vänsterpartiet, la inte två strån i kors för att bistå oppositionella som spärrades in i läger och på mentalsjukhus i Sovjet­unionen, inte heller för att hjälpa de kämpande demokraterna i Tjecko­slovakien och Polen.

Maoister tyckte att Pol Pots Kambodja var ett framtidsland och fnös åt på­ståendet att oliktänkande förföljdes i Kina.
Vänstern har varit lika bunden av sina lojaliteter som högern av sina, till ­exempel i förhållande till USA:s krig i Vietnam eller invasionen av Irak 2003.

Nu ser vi hur ett imperialistiskt Ryssland ger sig på sina grannar, vi ser hur ­säkerheten i vår världsdel gungar. Ryssland är imperialistiskt i ordets ursprungliga mening: Putin bygger ett ­imperium genom att stycka andra länder.

Europa är i större fara än någon gång sedan 1945. Putins framfart kan utlösa en rad mekanismer utan att någon egentligen vill det. Som Europa 1914.

Och vad gör vänstern? ­Delar av den hejar på Putin. Andra kvider och gnyr och säger å ena sida, å andra. Läs citatet ovan och byt Tyskland mot Ryssland och ­Hitler mot Putin. Så låter de. Och de har lika fel nu som Vennberg hade då.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar