Israel och Palestina mäts med olika mått

KOLUMNISTER

Israel har självfallet rätt att försvara sig, sa ­Socialdemokraternas ordförande Stefan ­Löfven tidigare i somras och det uttalandet rymmer en hel världsbild, nämligen i vad Löfven inte sa.

Palestiniernas ledare ­Yassir Arafat skrev för två decennier under ett avtal med Israel som skulle leda till fred och på sikt två ­stater. Sedan dess har de ­israeliska bosättningarna på palestinska Västbanken ­blivit större och fler, större och fler.

Antalet bosättare har ­fördubblats.

Palestinierna lever på fläckar, små självstyrande områden omgivna och ­beroende av kolonial­makten. Israelerna bestämmer och bestraffar palesti­nierna om de är olydiga, till exempel begär att bli ­erkända som stat i FN.

Så vad ska palestinierna göra när kolonisatörer tar bit efter bit av deras land?

Jag har hört bosättare ­påstå att palestiniernas protester är ett slags diskriminering - antisemitism. ­Varför ska inte judar få leva var de vill i det heliga ­landet? Det är ett argument som även brukar höras när Israel med diverse juridiska tricks motar ut palestinier från östra Jerusalem.

Det faller inte någon israel eller västerländsk ­politiker in att palestinier också ska få bosätta sig var de vill i det heliga ­landet. Till exempel i de städer och byar inne i Israel från vilka de för­drivits, ofta till Gaza. För då faller hela projektet, en ­judisk stat skapad av FN, en stat som bygger på ­specifik etnicitet.

Det där kravet, rätten att få återvända, brukar bäras fram som exempel på den palestinska halsstarrig­heten, ett belägg för att de innerst inne inte vill ha fred.

Israel och Palestina mäts med olika mått. Jag råkar ha Bonniers lilla uppslagsbok, tryckt 1995, på skrivbordet bredvid mig. Under ordet Israel står: ”Palestinska ­nationaliströrelser har ­genomfört terroraktioner”. Och: Israel ”har svarat med egna aktioner”.

Så blir den ena parten ­”terrorist” och den andra svarar med ”aktioner”.

Stefan Löfvens uttalande rymmer samma världsbild genom vad det utelämnar. Våra politiker beklagar självklart civila offer, ­israelisk ockupation och begär att ­militärmakten Israel ska visa återhållsamhet. Men det är näst intill otänkbart att ­någon skulle ­säga:

Palestinierna har självfallet rätt att försvara sig.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM