”Är skakvåldsjuridiken vår tids stora rättsskandal?”

Foto: Hovrätten konstaterar att mamman är en lämplig vårdnadshavare.
KOLUMNISTER

Det är en tragedi utan början och utan slut.

Pappan dömdes felaktigt till fängelse för att ha misshandlat sin dotter, mamman förlorar vårdnaden.

Hur många människors liv ska den undermåliga skakvåldsvetenskapen tillåtas förstöra?

Det var ett mycket komplicerat fall som Svea hovrätt hade att ta ställning till.

Vem ska ha vårdnaden om en sjuårig flicka - den biologiska mamman eller föräldrarna i familjehemmet som hon har bott i sedan hon var åtta månader gammal?

Hovrätten konstaterar å ena sidan att mamman är en lämplig vårdnadshavare, att flickan har en storbror som längtar efter henne och att det finns utredningar och vittnesmål som stödjer att barnet flyttar hem.

Men det finns å andra sidan experter som säger att flickan ser fosterföräldrarna som sina riktiga föräldrar och att barnet utveckling skulle skadas av att ryckas upp från det hem det ser som sitt riktiga.

”Bakgrunden är bottenlöst tragisk”

Domstolens utslag kom i går och innebar att flickan ska stanna kvar hos fosterföräldrarna. Det var en dom som avkunnades med minsta möjliga marginal, då två av domarna reserverade sig.

Jag är inte tillräckligt insatt i fallet för att ha en uppfattning om huruvida beslutet är korrekt eller ej, men bakgrunden till att den här situationen över huvud taget kunde uppstå är bottenlöst tragisk.

Flickan togs ifrån föräldrarna då hon bara var 16 dagar gammal, sedan det uppstått misstankar om att hon hade utsatts för våld. Pappan dömdes senare till fyra års fängelse för grov misshandel.

Mannen friades

Bevisningen grundade sig i stor utsträckning på vita rockars teorier om skakvåld, men då forskningen utvecklats på senare år och experterna numera inte alls är säkra på denna vetenskap beviljades mannen resning i högsta domstolen och friades nyligen.

Flickans skador kunde ha uppstått vid förlossningen, visade det sig.

Socialtjänsten har dock inte brytt sig om denna utveckling utan har framhärdat i att föräldrarna är olämpliga.

För att över huvud taget ha en chans att få tillbaka dottern valde mamman att separera från pappan. Hon har fått umgås med flickan sex timmar varannan vecka, han har inte fått träffa barnet på flera år.

”Vår tids stora rättsskandal?”

Detta är nu inte den enda skakvåldshistorien som har förstört livet för människor. En annan pappa hann avtjäna nästan hela sitt femåriga straff för att ha dödat sitt barn innan högsta domstolen beviljade resning och mannen släpptes.

Trots att högsta domstolen tydligt signalerade att det med ny forskning knappast fanns utrymme för fällande dom drev åklagaren fallet vidare i hopp om att mannen skulle tvingas avtjäna det som återstod av straffet.

Pappan tvingades leva i nästan två år under pressen om en ny rättegång innan åklagaren tog sitt förnuft till fånga och lade ner utredningen.

Är skakvåldsjuridiken på väg att utvecklas till vår tids stora rättsskandal?

ARTIKELN HANDLAR OM