Mejla

Lena Mellin

Mona blickar åt höger

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Det nya S tycker inte som det gamla

Stort förtroende S-kongressen har visat stort förtroende för S-ledaren Mona Sahlin. ”Jag har fått igenom det som är viktigt och det är jag väldigt nöjd med”, säger Mona Sahlin.
Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Stort förtroende S-kongressen har visat stort förtroende för S-ledaren Mona Sahlin. ”Jag har fått igenom det som är viktigt och det är jag väldigt nöjd med”, säger Mona Sahlin.

Vinst.

Småföretagare.

Starta eget.

De Nya Socialdemokraterna tycker inte som de gamla.

Före kongressen, som avslutas i dag, var vinst i privata företag som sysslar med vård och skolutbildning en het potatis. Det fanns krav på att de skulle förbjudas.

Men efter flera överraskande lama debatter står det klart att vinst nu accepteras av Socialdemokraterna. Även i vård- och skolföretag som huvudsakligen finansieras med skattepengar.

Alternativet hade varit mycket märkligt och dessutom i det närmaste omöjligt att kontrollera om man inte hade inrättat en ny polisstyrka – vinstpolisen.

Märkligheterna först. En friskola serverar mat som de köper. Matfirman skulle ha tillåtits gå med vinst trots att friskolan betalade dem med skattepengar. Däremot inte själva kärnverksamheten, utbildningen av skoleleverna.

Vårdcentralen köper städning. Städbolaget skulle ha haft grönt ljus för att gå med vinst trots att vårdcentralen betalade dem med skattepengar. Däremot inte själva kärnverksamheten, vården av patienterna.

Det är självfallet inte en rimlig ordning. Om man dessutom anlägger ett feministiskt perspektiv, och det bör väl feministerna i Socialdemokraterna göra, ser det väldigt illa ut.

Då skulle kvinnors viktigaste arbetsmarknad, den skattefinansierade, inte fått visa vinst. Medan männens, det privata näringslivet, under goda tider kan vältra sig i pengar och utveckla verksamheten med de överskott de gnott ihop.

Men nu blev det alltså inget vinstförbud, varken för vård- eller skolföretag. Inte ens när de betalas med skattepengar.

I stället är det kvalitetskontroll som gäller i Socialdemokraternas Sverige. Om kontrollen av kvaliteten i vården och skolan skärps kommer det inte vara lika lätt att gå med vinst som om företagen fuskar med kvaliteten.

Det är inte bara mer tilltalande. Det sätter dessutom fokus där det bör vara, på patienten eller eleven.

Men de Nya Socialdemokraterna säger inte bara ja till vinst. De säger även ja till företag. De tycker det är fint att starta eget.

Starta-eget-stöd ska även kunna ges till personer under 25 år och till dem som vill byta en anställning mot eget företag.

Entreprenörskap ska stimuleras i skolan.

Försäkringsskyddet för företagare, som i dag är uselt, ska förbättras. Både a-kassan, föräldra- och sjukförsäkringen.

Mona Sahlin gjorde i går en poäng av att Socialdemokraterna haft samma namn i 120 år. Till skillnad från Moderaterna då, får man förmoda. Men de Nya Socialdemokraterna gillar vinst och företag. De gjorde inte de gamla.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN