Mejla

Lena Mellin

Pudeln blev ett bevis för slarvet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Det var inte hyresbidraget som höll på att kosta Håkan Juholt jobbet.

Det var bristen på kompetens.

Så måste man tolka partitoppens beslut att låta Ingvar Carlsson coacha Håkan Juholt till en person som i väljarnas ögon är kapabel att bli statsminister.

Men det var Aftonbladets avslöjande i fredags förra veckan som öppnade dammluckorna. Avslöjandet om att S-ledaren under fem års tid kvitterat ut ersättning för hela hyran för den lägenhet som han delar med ”kulbon” Åsa i Stockholmsförorten Västertorp var ett tuppfjät från att kosta honom jobbet.

Publiceringen kanaliserade det pyrande missnöjet med Juholt på ett sätt som jag tror ingen hade kunnat föreställa sig. Allra minst Juholt själv.

Men det hjälpte inte. Superpudeln timmarna efteråt blev snarare beviset för att Håkan Juholts allmänna slarvighet.

Han tillrättavisar, utan namns nämnande, högt uppsatta partikolleger med fel åsikt. Han säger ofta saker som uppenbart är fel och måste korrigeras. Och han får bakläxa av riksdagsledamöterna på årets viktigaste dokument, Socialdemokraternas skuggbudget.

Det var det partikamraterna var förbannade på. Hyresbidraget blev droppen som fick bägaren att rinna över. Kritiken växte snabbt till en tsunamivåg med förödande konsekvenser.

Men nu har verkställande utskottet, Socialdemokraternas yttersta ledning, försett Håkan Juholt med hängslen. Han ska få hjälp att rusta kansliet av Ingvar Carlsson, partiledaren och statsministern som aldrig beskylldes för att slarva eller förhasta sig.

Det är ett radikalt, men sannolikt nödvändigt, grepp.

I valrörelsen 2014 kommer väljarna att mäta Håkan Juholt mot Fredrik Reinfeldt, vem leder landet på bästa sätt? För närvarande utfaller jämförelsen inte till Juholts fördel.

Det har ingenting med politik att göra. Utan hantverksskickligheten.

I debatten hävdas nu att det är medias fel att Håkan Juholt hamnat i blåsväder. Lyckligtvis är inte Juholt själv av den uppfattningen.

På presskonferensen i går, efter det långa mötet i verkställande utskottet, slog han fast att ”det är ingen annan än jag som gjort fel, inte riksdagsförvaltningen, inte medierna”.

I debatten hävdas det också att Håkan Juholt inte brutit mot några regler. Det kan den bokstavstrogne kanske hävda, eftersom det inte finns skriftliga regler för de 31 ledamöter som inte bor i lägenheter i riksdagens fastigheter. Bara muntliga riktlinjer.

Håkan Juholts stab anser dock att det finns regler. Redan i den första artikeln vi publicerade om hyresbidraget var S-kansliet och Riksdagsförvaltningen överens om Juholt skulle betala tillbaka. Men summan var ännu inte fastställd:

”Vi har haft en dialog i några veckor om det här. Reglerna är inte alldeles solklara”, sade kanslichefen Sven-Eric Söder.

Den stormigaste veckan i Håkan Juholts liv är över. Och det var faktiskt honom och hans parti det handlade om. Inte någonting annat.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin