Mejla

Lena Mellin

Sluta vara så stingslig

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Om Fredrik Reinfeldt verkligen vill få till ett mer omfattande samarbete med Miljöpartiet måste han sluta vara så stingslig.

Precis som han själv brukar säga är förhandlingar både ett givande och ett tagande.

Kaffet hann inte ens hällas upp i Gustav Fridolins och Åsa Romsons koppar innan mötet med Fredrik Reinfeldt och hans statssekreterare var över.

Så snart språkrören deklarerat att de inte skulle stödja ett femte jobbskatteavdrag var audiensen slut.

Statsministerns agerande står i skarp kontrast till hans vanliga hyllande av kompromisser. Så sent som i samband med sommartalet i lördags underströk han vid ett flertal tillfällen att i förhandlingar så både ger och tar man.

Regeringen har inte stöd av en majoritet i riksdagen. De behöver samarbeta med andra partier för att få igenom viktiga frågor i riksdagen. Reinfeldt själv har pekat ut Miljöpartiet och Socialdemokraterna som dem han främst vill samarbeta med.

Men ska Reinfeldt få till det så krävs sannolikt att han lägger stingsligheten åt sidan. Att avsluta ett möte innan det knappt har börjat är inget annat än stingsligt.

Miljöpartiets kategoriska nej till det femte jobbskatteavdraget är också märkligt. Tidigare har partiet varit starka förespråkare för att sänka skatten på arbete för att i stället höja den på klimatstörande konsumtion som exempelvis bensin.

Men i våras, som svar på regeringens vårbudget, sa partiet blankt nej till det nya avdraget. Pengarna skulle i stället användas till att stärka trygghetssystemen och förbättra välfärden.

Men trots det är det faktiskt lite svårt att förstå att regeringen och Miljöpartiet inte skulle kunna nå varandra om jobbskatteavdraget.

Men det förutsätter ju, som statsministern så riktigt brukar påpeka, att man lyssnar på varandra. Lite längre än några minuter.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN