Mejla

Oisín Cantwell

Sajten är motbjudande

KOLUMNISTER

Så nu hängs dömda sexbrottslingar ut med namn.

Det är ett avskyvärt tilltag.

Inte för att pedofiler förtjänar sympati, men för att hat inte är en lösning.

Kommer ni som deltar i denna beklämmande häxjakt att känna något ansvar den dagen någon uthängd blir lynchad eller får sitt hus nedbränt?

Sajten är motbjudande.

Sida upp och sida ner med män och kvinnor som dömts för sexbrott av ett eller annat slag.

Landskap för landskap. Namn, ålder, adress, personnummer, kort beskrivning av brottet, målnummer till domarna.

Geniet bakom hemsidan är, föga överraskande, nazist.  Han har inte ens orkat ta reda på vad en pedofil är. Att som vuxen ligga med en könsmogen 14-åring är för all del brottsligt, men en helt annan sak än att utsätta en femåring för ett sexuellt övergrepp.

Vulgära applåder

Att gå in på sidan som detta nätverk skapat är inte heller särskilt upplyftande. Vulgära applåder.  Häng ut asen! Inga pedofiler i våra kvarter! Jävla äckel!

Jo, de flesta av oss finner den här brottsligheten avskyvärd. Men skampålen är avskaffad, i ett civiliserat samhälle sköter domstolsväsendet rättskipningen.

Mannen bakom sajten och de som bidrar med information har möjligen inte insett vilka krafter som kan sättas i rörelse av denna primitiva uppfattning om rättvisa.

Chefredaktören på den numera nedlagda tidningen News of the World förstod inte heller det då tidningen år 2000 startade den värsta häxjakten på pedofiler i Storbritanniens historia.

Oskyldiga misshandlades

Tanken var att publicera namn och bild på samtliga personer på de brittiska öarna som dömts för sexbrott mot barn, men tidningen hann inte hålla på särskilt många dagar innan helt oskyldiga människor misshandlades på gatan eller fick sitt hus nedbränt.

News of the World avbröt sin kampanj och bad om ursäkt.

Jag gör mig inga illusioner om att ni som ligger bakom sajten eller skickar in domar bryr sig om vad jag tycker, men ni borde försöka fundera lite.

Ni struntar väl i att det ni gör troligen är olagligt, enligt personuppgiftslagen är det bara myndigheter som får "behandla personuppgifter om lagöverträdelser", men ni har ett betydande moraliskt ansvar för vad som kan bli de våldsamma konsekvenserna av det hat ni sprider.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell